w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół (DU/2024/1276)

t.j.

status: obowiązujący

Rozporządzenie określa:         1) szczegółowy zakres zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, zwany dalej „Krajowym Ośrodkiem”, związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół, zwanego dalej „programem”, oraz sposób i tryb realizacji tych zadań;         2) szczegółowe warunki uczestnictwa podmiotów w programie;         3) szczegółowe warunki i tryb przyznawania pomocy finansowej z tytułu realizacji działań w ramach programu, w tym pomocy unijnej, o której mowa w art. 23 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozpo- rządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.2)), zwanego dalej „rozporządzeniem 1308/2013”, oraz pomocy krajowej, o której mowa w art. 23a ust. 6 i art. 217 rozporządzenia 1308/2013;         4) sposób realizacji uprawnień i wykonywania obowiązków związanych z wdrożeniem programu, przyznanych określo- nym podmiotom lub nałożonych na te podmioty zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2017/39 z dnia 3 listopada 2016 r. w sprawie zasad stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do pomocy unijnej na dostarczanie owoców i warzyw, bananów oraz mleka do placówek oświatowych (Dz. Urz. UE L 5 z 10.01.2017, str. 1, z późn. zm.3)), zwanym dalej „rozporządzeniem 2017/39”, oraz rozporządzeniem delegowanym Komisji (UE) 2017/40 z dnia 3 listopada 2016 r. uzupełniającym rozporządzenie Par- lamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do pomocy unijnej na dostarczanie owoców i warzyw, bananów oraz mleka do placówek oświatowych oraz zmieniającym rozporządzenie delegowane Komisji (UE) nr 907/2014 (Dz. Urz. UE L 5 z 10.01.2017, str. 11, z późn. zm.4)), zwanym dalej „rozporządzeniem 2017/40”.         1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 4 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 grudnia 2023 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 2706).         2) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 865, Dz. Urz. UE L 189 z 27.06.2014, str. 261, Dz. Urz. UE L 130 z 19.05.2016, str. 20, Dz. Urz. UE L 135 z 24.05.2016, str. 1, Dz. Urz. UE L 193 z 19.07.2016, str. 17, Dz. Urz. UE L 202 z 28.07.2016, str. 5, Dz. Urz. UE L 91 z 05.04.2017, str. 44, Dz. Urz. UE L 350 z 29.12.2017, str. 15, Dz. Urz. UE L 114 z 04.05.2018, str. 39, Dz. Urz. UE L 437 z 28.12.2020, str. 1, Dz. Urz. UE L 435 z 06.12.2021, str. 262 oraz Dz. Urz. UE L 2024/1143 z 23.04.2024.         3) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 308 z 29.11.2019, str. 82, Dz. Urz. UE L 284 z 01.09.2020, str. 3, Dz. Urz. UE L 41 z 22.02.2022, str. 8, Dz. Urz. UE L 12 z 13.01.2023 oraz Dz. Urz. UE L 179 z 14.07.2023, str. 5.         4) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 284 z 01.09.2020, str. 1 oraz Dz. Urz. UE L 41 z 22.02.2022, str. 5.

Krajowy Ośrodek realizuje zadania związane z wdrożeniem programu w zakresie udostępniania dzieciom uczęsz- czającym w roku szkolnym 2024/2025 do klas I–V szkół podstawowych i ogólnokształcących szkół muzycznych I stopnia oraz do klas I i II ogólnokształcących szkół baletowych, zwanych dalej „szkołami podstawowymi”, jabłek, gruszek, śliwek, truskawek, marchwi, rzodkiewek, papryki słodkiej, pomidorów, kalarepy i soków owocowych, zwanych dalej „owocami i warzywami”, oraz mleka bez dodatków smakowych, jogurtu naturalnego, kefiru naturalnego, maślanki naturalnej i serka twarogowego, zwanych dalej „mlekiem”:         1) w województwach kujawsko-pomorskim, lubuskim, małopolskim, świętokrzyskim i wielkopolskim, w okresie od dnia:             a) 16 września 2024 r. do dnia 17 stycznia 2025 r.,             b) 3 lutego 2025 r. do dnia 26 czerwca 2025 r.;         2) w województwach podlaskim i warmińsko-mazurskim, w okresie od dnia:             a) 16 września 2024 r. do dnia 24 stycznia 2025 r.,             b) 10 lutego 2025 r. do dnia 26 czerwca 2025 r.;         3) w województwach dolnośląskim, mazowieckim, opolskim i zachodniopomorskim, w okresie od dnia:             a) 16 września 2024 r. do dnia 31 stycznia 2025 r.,             b) 17 lutego 2025 r. do dnia 26 czerwca 2025 r.;         4) w województwach lubelskim, łódzkim, podkarpackim, pomorskim i śląskim, w okresie od dnia:             a) 16 września 2024 r. do dnia 14 lutego 2025 r.,             b) 3 marca 2025 r. do dnia 26 czerwca 2025 r.

Krajowy Ośrodek:         1) przeprowadza kontrole administracyjne wniosków o pomoc unijną, o której mowa w art. 23 ust. 1 rozporządzenia 1308/2013, i pomoc krajową, o której mowa w art. 23a ust. 6 i art. 217 rozporządzenia 1308/2013, zwane dalej „po- mocą”, oraz kontrole na miejscu;         2) gromadzi i przetwarza dane w zakresie niezbędnym do monitorowania wdrażania programu, o którym mowa w art. 9 ust. 1 rozporządzenia 2017/40 i art. 8 ust. 1 rozporządzenia 2017/39;         3) przygotowuje roczne sprawozdanie z monitorowania, o którym mowa w art. 9 ust. 3 rozporządzenia 2017/40, oraz prze- kazuje to sprawozdanie Komisji Europejskiej w terminie określonym w art. 8 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia 2017/39;         4) przygotowuje roczne sprawozdanie kontrolne, o którym mowa w art. 9 ust. 4 rozporządzenia 2017/40, oraz przekazuje to sprawozdanie Komisji Europejskiej w terminie określonym w art. 8 ust. 1 akapit trzeci rozporządzenia 2017/39;         5) realizuje zadania związane z przeprowadzaniem oceny realizacji programu, o której mowa w art. 9 ust. 2 rozporządze- nia 2017/40, w tym przedkłada Komisji Europejskiej sprawozdanie z oceny, o którym mowa w art. 8 ust. 2 rozporzą- dzenia 2017/39;         6) realizuje zadania związane z prowadzeniem działań z zakresu środków towarzyszących o charakterze edukacyjnym określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 38y ust. 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o organizacji niektó- rych rynków rolnych, zwanej dalej „ustawą”;         7) realizuje zadania związane z prowadzeniem działań z zakresu promocji programu, o której mowa w art. 4 ust. 1 lit. c rozporządzenia 2017/40.

O zatwierdzenie w zakresie działań określonych w art. 5 ust. 1 lit. a rozporządzenia 2017/40, zwane dalej „zatwierdzeniem”, mogą się ubiegać podmioty, o których mowa w art. 5 ust. 2 lit. a oraz c–e rozporządzenia 2017/40, przy czym za placówki oświatowe, o których mowa w art. 5 ust. 2 lit. a rozporządzenia 2017/40, uznaje się wyłącznie szkoły podstawowe.

    1. Zatwierdzenie jest dokonywane na wniosek w odniesieniu do:         1) owoców i warzyw lub         2) mleka.     2. Do wniosku o zatwierdzenie oprócz potwierdzenia spełnienia zobowiązań wynikających z art. 6 ust. 1 akapit pierwszy zdanie drugie lit. a, c, e oraz f, a także ust. 2 rozporządzenia 2017/40:         1) podmioty, o których mowa w art. 5 ust. 2 lit. c–e rozporządzenia 2017/40, zwane dalej „dostawcami”, dołączają oświadczenie:             a) zawierające zobowiązanie do: – składania wniosków o pomoc obejmującą wyłącznie dostarczone do szkoły podstawowej odpowiednio owoce i warzywa, które zostały udostępnione zgodnie ze sposobem określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia, lub mleko, które zostało udostępnione zgodnie ze sposobem określonym w załączniku nr 2 do rozporządzenia, – prowadzenia dokumentacji magazynowej oraz księgowej dotyczącej działań związanych z realizacją dostaw do szkół podstawowych w ramach programu odpowiednio owoców i warzyw lub mleka,             b) o prowadzeniu działalności w zakresie produkcji lub przetwórstwa odpowiednio owoców i warzyw lub mleka lub w zakresie obrotu odpowiednio owocami i warzywami lub mlekiem co najmniej od 6 miesięcy, jeżeli nie są to dostawcy będący spółdzielniami rolników lub związkami spółdzielni rolników, o których mowa w ustawie z dnia 4 października 2018 r. o spółdzielniach rolników (Dz. U. z 2024 r. poz. 372), grupami producentów rolnych lub związkami grup producentów rolnych, o których mowa w ustawie z dnia 15 września 2000 r. o grupach producen- tów rolnych i ich związkach oraz o zmianie innych ustaw (Dz. U. z 2023 r. poz. 1145), organizacjami producentów owoców i warzyw lub zrzeszeniami organizacji producentów owoców i warzyw, o których mowa w ustawie z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynków owoców i warzyw oraz rynku chmielu (Dz. U. z 2023 r. poz. 1318), albo organizacjami producentów mleka lub zrzeszeniami organizacji producentów mleka, o których mowa w ustawie z dnia 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. z 2023 r. poz. 1228),             c) o dysponowaniu niezbędnym wyposażeniem zapewniającym prawidłowe przeprowadzenie działań związanych z zakupem, przygotowaniem dostaw oraz dostawą odpowiednio owoców i warzyw lub mleka;         2) szkoła podstawowa dołącza oświadczenie zawierające zobowiązanie do:             a) prowadzenia dokumentacji magazynowej oraz księgowej dotyczącej działań związanych z zakupem i udostępnia- niem w ramach programu odpowiednio owoców i warzyw lub mleka,             b) zakupu oraz udostępniania dzieciom, o których mowa w § 2, odpowiednio owoców i warzyw zgodnie ze sposo- bem określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia lub mleka zgodnie ze sposobem określonym w załączniku nr 2 do rozporządzenia,             c) składania wniosków o pomoc obejmującą wyłącznie zakupione odpowiednio owoce i warzywa, które zostały udo- stępnione zgodnie ze sposobem określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia, lub mleko, które zostało udo- stępnione zgodnie ze sposobem określonym w załączniku nr 2 do rozporządzenia,             d) prowadzenia działań z zakresu środków towarzyszących o charakterze edukacyjnym określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 38y ust. 2 ustawy,             e) przekazywania Krajowemu Ośrodkowi danych w zakresie niezbędnym do monitorowania wdrażania programu, o którym mowa w art. 9 ust. 1 rozporządzenia 2017/40 i art. 8 ust. 1 rozporządzenia 2017/39.     3. W terminie do dnia 27 września 2024 r. – w przypadku udostępniania owoców i warzyw lub mleka w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a, oraz w terminie do dnia 14 lutego 2025 r. – w przy- padku udostępniania owoców i warzyw lub mleka w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b, szkoła podstawowa, która uzyskała zatwierdzenie, przekazuje dyrektorowi oddziału terenowego Krajowego Ośrodka właściwemu ze względu na miejsce położenia szkoły podstawowej oświadczenie zawierające wskazanie:         1) liczby dzieci, o których mowa w § 2, w których imieniu rodzice lub opiekunowie prawni wyrazili zgodę na udostęp- nianie im odpowiednio owoców i warzyw lub mleka;         2) okresów udostępniania w szkole podstawowej odpowiednio owoców i warzyw przez podanie tygodni, o których mowa w ust. 1 załącznika nr 1 do rozporządzenia, lub mleka przez podanie tygodni, o których mowa w ust. 1 załącznika nr 2 do rozporządzenia.     4. Wniosek o zatwierdzenie oraz oświadczenia, o których mowa w ust. 2 pkt 1 i 2 oraz ust. 3, składa się na formularzu udostępnionym na stronie internetowej administrowanej przez Krajowy Ośrodek. Wniosek o zatwierdzenie oraz dołączone do tego wniosku oświadczenia podlegają weryfikacji w postępowaniu o zatwierdzenie dostawcy.     5. Dane, o których mowa w ust. 2 pkt 2 lit. e, są przekazywane Krajowemu Ośrodkowi na formularzu udostępnionym na stronie internetowej administrowanej przez Krajowy Ośrodek.     6. Oświadczenia, o których mowa w ust. 3, mogą być przekazywane w formie dokumentu elektronicznego za pomocą środków komunikacji elektronicznej w rozumieniu art. 2 pkt 5 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2020 r. poz. 344 oraz z 2024 r. poz. 1222).

Szkoły podstawowe, które nie ubiegają się o zatwierdzenie, mogą uczestniczyć w programie, udostępniając dzie- ciom, o których mowa w § 2:         1) owoce i warzywa dostarczane przez dostawców, którzy uzyskali zatwierdzenie w odniesieniu do owoców i warzyw, lub         2) mleko dostarczane przez dostawców, którzy uzyskali zatwierdzenie w odniesieniu do mleka.

Krajowy Ośrodek prowadzi i umieszcza na stronie internetowej przez niego administrowanej wykaz dostawców, którzy uzyskali zatwierdzenie w odniesieniu do owoców i warzyw, oraz wykaz dostawców, którzy uzyskali zatwierdzenie w odniesieniu do mleka, niezwłocznie po uzyskaniu przez tych dostawców tego zatwierdzenia.

    1. Dostawcy, którzy uzyskali zatwierdzenie w odniesieniu do:         1) owoców i warzyw, zawierają ze szkołami podstawowymi, o których mowa w § 6 pkt 1, umowę nieodpłatnego dostar- czania owoców i warzyw do szkół podstawowych w celu udostępnienia ich dzieciom,         2) mleka, zawierają ze szkołami podstawowymi, o których mowa w § 6 pkt 2, umowę nieodpłatnego dostarczania mleka do szkół podstawowych w celu udostępnienia go dzieciom – w jednym z okresów, o których mowa w § 2.     2. Szkoły podstawowe, które zawarły umowę, o której mowa w ust. 1:         1) pkt 1, prowadzą bieżącą ewidencję owoców i warzyw dostarczanych i udostępnianych w ramach programu;         2) pkt 2, prowadzą bieżącą ewidencję mleka dostarczanego i udostępnianego w ramach programu.     3. Umowy, o których mowa w ust. 1, zawierają co najmniej:         1) określenie łącznej liczby dzieci, o których mowa w § 2, w których imieniu rodzice lub opiekunowie prawni wyrazili zgodę na udostępnianie im odpowiednio owoców i warzyw lub mleka w ramach programu w okresie, którego dotyczy dana umowa;         2) określenie dla danego okresu, którego dotyczy dana umowa, harmonogramu udostępniania owoców i warzyw lub mleka dzieciom przez wskazanie tygodni, o których mowa odpowiednio w ust. 1 załącznika nr 1 do rozporządzenia albo w ust. 1 załącznika nr 2 do rozporządzenia;         3) zobowiązanie dostawcy zatwierdzonego w odniesieniu do owoców i warzyw lub mleka do dostarczenia odpowiednio owoców i warzyw lub mleka o asortymencie i jakości oraz w ilościach zapewniających możliwość udostępnienia ich dzieciom, o których mowa w § 2, przez szkołę podstawową zgodnie z warunkami i wymaganiami określonymi odpo- wiednio w załączniku nr 1 do rozporządzenia albo w załączniku nr 2 do rozporządzenia;         4) zobowiązanie szkół podstawowych do:             a) prowadzenia bieżącej ewidencji dostarczanych i udostępnianych w ramach programu owoców i warzyw lub mleka na formularzu udostępnionym na stronie internetowej administrowanej przez Krajowy Ośrodek,             b) udostępniania dzieciom, o których mowa w § 2, owoców i warzyw lub mleka zgodnie z warunkami i wymaga- niami określonymi odpowiednio w załączniku nr 1 do rozporządzenia albo w załączniku nr 2 do rozporządzenia,             c) prowadzenia działań z zakresu środków towarzyszących o charakterze edukacyjnym określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 38y ust. 2 ustawy,             d) przekazywania Krajowemu Ośrodkowi danych w zakresie niezbędnym do monitorowania wdrażania programu, o którym mowa w art. 9 ust. 1 rozporządzenia 2017/40 i art. 8 ust. 1 rozporządzenia 2017/39, na formularzu udo- stępnionym na stronie internetowej administrowanej przez Krajowy Ośrodek;         5) zobowiązanie stron do dokonywania zmian w umowie w przypadku niezależnych od stron zmian polegających na zmniejszeniu lub zwiększeniu liczby dzieci, którym mają zostać udostępnione produkty, o których mowa w § 2.     4. Szkoła podstawowa, o której mowa w § 6:         1) pkt 1, zawiera umowę, o której mowa w ust. 1 pkt 1, wyłącznie z jednym dostawcą, który uzyskał zatwierdzenie w od- niesieniu do owoców i warzyw;         2) pkt 2, zawiera umowę, o której mowa w ust. 1 pkt 2, wyłącznie z jednym dostawcą, który uzyskał zatwierdzenie w od- niesieniu do mleka.     5. Umowy, o których mowa w ust. 1, są zawierane na formularzach udostępnionych na stronie internetowej admini- strowanej przez Krajowy Ośrodek.

    1. Owoce i warzywa są udostępniane dzieciom, o których mowa w § 5 ust. 3 pkt 1 i § 8 ust. 3 pkt 1, zgodnie z wa- runkami i wymaganiami określonymi w załączniku nr 1 do rozporządzenia.     2. Mleko jest udostępniane dzieciom, o których mowa w § 5 ust. 3 pkt 1 i § 8 ust. 3 pkt 1, zgodnie z warunkami i wy- maganiami określonymi w załączniku nr 2 do rozporządzenia.     3. Kopie umów, o których mowa w § 8 ust. 1, dostawcy, którzy uzyskali zatwierdzenie w odniesieniu do owoców i wa- rzyw lub mleka, przekazują do oddziału terenowego Krajowego Ośrodka właściwego ze względu na siedzibę każdego z tych dostawców, w terminie do dnia:         1) 13 września 2024 r. – w przypadku udostępniania odpowiednio owoców i warzyw lub mleka w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a;         2) 31 stycznia 2025 r. – w przypadku udostępniania odpowiednio owoców i warzyw lub mleka w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b.     4. Kopie umów, o których mowa w § 8 ust. 1, w których dokonano zmian, dostawcy, którzy uzyskali zatwierdzenie w odniesieniu do owoców i warzyw lub mleka, przekazują do oddziału terenowego Krajowego Ośrodka właściwego ze względu na siedzibę każdego z tych dostawców wraz z wnioskiem o pomoc, o którym mowa w § 10.     5. Kopie, o których mowa w ust. 3 i 4, mogą być przekazywane w formie dokumentu elektronicznego za pomocą środ- ków komunikacji elektronicznej w rozumieniu art. 2 pkt 5 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elek- troniczną.

    1. Wniosek o pomoc z tytułu udostępniania dzieciom owoców i warzyw lub mleka w jednym z okresów, o któ- rych mowa w § 2, składa się w odniesieniu co najmniej do dwóch tygodni udostępniania w danym okresie:         1) owoców i warzyw wskazanych w umowie, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1, zgodnie z § 8 ust. 3 pkt 2, albo w oświad- czeniu, o którym mowa w § 5 ust. 3;         2) mleka wskazanych w umowie, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2, zgodnie z § 8 ust. 3 pkt 2, albo w oświadczeniu, o któ- rym mowa w § 5 ust. 3.     2. Wniosek o pomoc oprócz informacji określonych w art. 4 ust. 2 rozporządzenia 2017/39 zawiera także wskazanie wysokości pomocy, o jaką ubiega się wnioskodawca.     3. Do wniosku o pomoc dostawca, który uzyskał zatwierdzenie w odniesieniu do:         1) owoców i warzyw – dołącza oświadczenie szkoły podstawowej, z którą zawarł umowę, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1, o liczbie porcji obejmujących poszczególne produkty należące do kategorii owoce i warzywa wymienione w § 2,         2) mleka – dołącza oświadczenie szkoły podstawowej, z którą zawarł umowę, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2, o liczbie porcji obejmujących poszczególne produkty należące do kategorii mleko wymienione w § 2 – udostępnionych dzieciom, o których mowa w § 8 ust. 3 pkt 1, w okresie, którego dotyczy ten wniosek, określonej na pod- stawie prowadzonej przez tę szkołę ewidencji dostarczanych i udostępnianych w ramach programu owoców i warzyw lub mleka, o której mowa w § 8 ust. 3 pkt 4 lit. a.     4. Oświadczenia, o których mowa w ust. 3, sporządza się na formularzach udostępnionych na stronie internetowej administrowanej przez Krajowy Ośrodek.

    1. Pomoc z tytułu udostępniania dzieciom owoców i warzyw lub mleka przyznaje się w wysokości stanowiącej iloczyn stawki pomocy określonej na rok szkolny 2024/2025 w przepisach wydanych na podstawie art. 38z ustawy na jedną porcję:         1) owoców i warzyw oraz liczby porcji owoców i warzyw udostępnionych dzieciom, o których mowa w § 2, zgodnie z warunkami i wymaganiami określonymi w załączniku nr 1 do rozporządzenia, dostarczonych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1, której kopia została złożona w terminie, o którym mowa w § 9 ust. 3, albo zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 3, złożonym w terminie, o którym mowa w § 5 ust. 3, lub         2) mleka oraz liczby porcji mleka udostępnionych dzieciom, o których mowa w § 2, zgodnie z warunkami i wymaganiami określonymi w załączniku nr 2 do rozporządzenia, dostarczonych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2, której kopia została złożona w terminie, o którym mowa w § 9 ust. 3, albo zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 3, złożonym w terminie, o którym mowa w § 5 ust. 3.     2. Jeżeli w ramach dostaw zrealizowanych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1, lub zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 3, w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a lub § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b, nie dostarczono porcji obejmujących poszczególne produkty należące do kategorii owoce i warzywa wymienione w § 2, w liczbie określonej odpowiednio w ust. 2 pkt 1 albo 2 załącz- nika nr 1 do rozporządzenia, łączną pomoc, w przeliczeniu na porcje udostępnione jednemu dziecku, o którym mowa w § 2, w którymkolwiek z tych okresów, przyznaje się w wysokości pomniejszonej o iloczyn:         1) różnicy minimalnej liczby porcji obejmujących dany produkt należący do kategorii owoce i warzywa wymieniony w § 2, określonej w ust. 2:             a) pkt 1 załącznika nr 1 do rozporządzenia – w przypadku okresów, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a, lub             b) pkt 2 załącznika nr 1 do rozporządzenia – w przypadku okresów, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b – i liczby rzeczywiście udostępnionych porcji obejmujących dany produkt należący do tej kategorii oraz         2) kwoty stanowiącej:             a) 90 % stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 1 – w przypadku jabłek i marchwi,             b) 100 % stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 1 – w przypadku śliwek,             c) 110 % stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 1 – w przypadku gruszek i pomidorów,             d) 120 % stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 1 – w przypadku papryki słodkiej,             e) 130 % stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 1 – w przypadku kalarepy i soków owocowych,             f) 180 % stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 1 – w przypadku rzodkiewki,             g) 190 % stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 1 – w przypadku truskawek.     3. Jeżeli w ramach dostaw zrealizowanych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2, lub zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 3, w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a lub § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b, nie dostarczono porcji obejmujących poszczególne produkty należące do kategorii mleko wymienione w § 2, w liczbie określonej odpowiednio w ust. 2 pkt 1 albo 2 załącznika nr 2 do rozporządzenia, łączną pomoc, w przeliczeniu na porcje udostępnione jednemu dziecku, o którym mowa w § 2, w którym- kolwiek z tych okresów, przyznaje się w wysokości pomniejszonej o iloczyn:         1) różnicy minimalnej liczby porcji obejmujących dany produkt należący do kategorii mleko wymieniony w § 2, określo- nej w ust. 2:             a) pkt 1 załącznika nr 2 do rozporządzenia – w przypadku okresów, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a, lub             b) pkt 2 załącznika nr 2 do rozporządzenia – w przypadku okresów, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b – i liczby rzeczywiście udostępnionych porcji obejmujących dany produkt należący do tej kategorii oraz         2) kwoty stanowiącej:             a) 80 % stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 – w przypadku kefiru naturalnego i maślanki naturalnej,             b) 100 % stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 – w przypadku mleka bez dodatków smakowych,             c) 130 % stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 – w przypadku jogurtu naturalnego,             d) 140 % stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 – w przypadku serka twarogowego.

Pomoc z tytułu udostępniania dzieciom owoców i warzyw lub mleka wypłaca się zgodnie z art. 5 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia 2017/39.

    1. Wykazy, o których mowa w § 7 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 31 sierpnia 2023 r. w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa związanych z wdro- żeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół (Dz. U. poz. 1764 i 2145), stają się wykazami, o których mowa w § 7 niniejszego rozporządzenia.     2. Podmioty wpisane do wykazów, o których mowa w § 7 rozporządzenia wymienionego w ust. 1, uznaje się za pod- mioty zatwierdzone w rozumieniu przepisów niniejszego rozporządzenia, z wyłączeniem tych podmiotów, które nie złożyły wniosku o pomoc z tytułu udostępniania dzieciom owoców i warzyw lub mleka w odniesieniu do działań, o których mowa w art. 5 ust. 1 lit. a rozporządzenia 2017/40, zrealizowanych w roku szkolnym 2022/2023 oraz w roku szkolnym 2023/2024.

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: C. Siekierski

Załączniki

Załącznik nr 1

SPOSÓB UDOSTĘPNIANIA OWOCÓW I WARZYW

    1. Porcje owoców i warzyw są udostępniane dzieciom w dwóch okresach udostępniania obejmujących po 8, 9, 10, 11 albo 12 wybranych tygodni w każdym z okresów, o których mowa w § 2 rozporządzenia.     2. Każdemu dziecku udostępnia się:         1) w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a rozporządzenia:             a) 9 porcji obejmujących jabłka – 1 sztuka o masie netto co najmniej 150 g,             b) 1 porcję obejmującą gruszkę – 1 sztuka o masie netto co najmniej 150 g,             c) 1 porcję obejmującą śliwki – 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g,             d) 2 porcje obejmujące sok owocowy – 1 opakowanie jednostkowe zawierające co najmniej 0,2 l,             e) 7 porcji obejmujących marchew – 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,             f) 1 porcję obejmującą rzodkiewkę – 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,             g) 1 porcję obejmującą paprykę słodką – 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,             h) 1 porcję obejmującą pomidory – 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,             i) 1 porcję obejmującą kalarepę – 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g;         2) w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b rozporządzenia:             a) 9 porcji obejmujących jabłka – 1 sztuka o masie netto co najmniej 150 g,             b) 1 porcję obejmującą gruszkę – 1 sztuka o masie netto co najmniej 150 g,             c) 1 porcję obejmującą truskawki – 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 100 g,             d) 2 porcje obejmujące sok owocowy – 1 opakowanie jednostkowe zawierające co najmniej 0,2 l,             e) 9 porcji obejmujących marchew – 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,             f) 1 porcję obejmującą pomidory – 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,             g) 1 porcję obejmującą kalarepę – 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g.     3. Każdą porcję owoców i warzyw udostępnia się dzieciom innego dnia.     4. W każdym z tygodni, o których mowa w ust. 1, każdemu dziecku udostępnia się co najmniej 2 porcje owoców i warzyw.     5. Udostępniane dzieciom owoce i warzywa nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących.     6. Jabłka, gruszki, śliwki, truskawki oraz rzodkiewki i pomidory udostępnia się dzieciom w całości.     7. Jabłka, gruszki, truskawki, śliwki, marchew, rzodkiewki, paprykę słodką, pomidory i kalarepę udostępnia się dzie- ciom w stanie gotowym do bezpośredniego spożycia.     8. Truskawki, śliwki i paprykę słodką udostępnia się dzieciom w tym samym dniu, w którym zostały dostarczone do szkoły podstawowej.     9. Średnica pomidorów udostępnianych dzieciom w ramach porcji, o których mowa w ust. 2 pkt 1 lit. h oraz pkt 2 lit. g, wynosi nie więcej niż 50 mm.     10. Jeżeli marchew, paprykę słodką lub kalarepę udostępnia się w częściach, to:         1) są one uzyskane z warzyw odpowiadających normom jakości handlowej obowiązującym zgodnie z art. 74 rozporzą- dzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną orga- nizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.);         2) nie występują na nich objawy gnicia lub zepsucia, które powodowałyby ich niezdatność do spożycia.     11. Jeżeli owoce i warzywa udostępnia się w całości, to odpowiadają one normom jakości handlowej obowiązującym zgodnie z art. 74 rozporządzenia, o którym mowa w ust. 10 pkt 1.     12. Śliwki, truskawki, marchew, rzodkiewki, paprykę słodką, pomidory i kalarepę udostępnia się w opakowaniach jed- nostkowych zapewniających zachowanie ich właściwej jakości. Oznakowanie umieszczone na tych opakowaniach obejmuje co najmniej informacje, o których mowa w art. 9 ust. 1 lit. a, e–h rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Euro- pejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. Urz. UE L 304 z 22.11.2011, str. 18, z późn. zm.).     13. W szkołach, w których dzieciom wydaje się regularne posiłki, porcji owoców i warzyw nie udostępnia się na prze- rwach lekcyjnych, na których są wydawane takie posiłki.

Załącznik nr 2

SPOSÓB UDOSTĘPNIANIA MLEKA

    1. Porcje mleka są udostępniane dzieciom w dwóch okresach udostępniania obejmujących po 8, 9, 10, 11 albo 12 wy- branych tygodni w każdym z okresów, o których mowa w § 2 rozporządzenia.     2. Każdemu dziecku udostępnia się:         1) w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a rozporządzenia:             a) 11 porcji obejmujących mleko bez dodatków smakowych – 1 opakowanie jednostkowe zawierające co najmniej 0,25 l,             b) 3 porcje obejmujące jogurt naturalny – 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g,             c) 3 porcje obejmujące kefir naturalny – 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g,             d) 2 porcje obejmujące maślankę naturalną – 1 opakowanie jednostkowe zawierające co najmniej 0,25 l,             e) 1 porcję obejmującą serek twarogowy – 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g;         2) w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b rozporządzenia:             a) 11 porcji obejmujących mleko bez dodatków smakowych – 1 opakowanie jednostkowe zawierające co najmniej 0,25 l,             b) 3 porcje obejmujące jogurt naturalny – 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g,             c) 3 porcje obejmujące kefir naturalny – 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g,             d) 2 porcje obejmujące maślankę naturalną – 1 opakowanie jednostkowe zawierające co najmniej 0,25 l,             e) 1 porcję obejmującą serek twarogowy – 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g.     3. Każdą porcję mleka udostępnia się dzieciom innego dnia.     4. W każdym z tygodni, o których mowa w ust. 1, każdemu dziecku udostępnia się co najmniej 1 i nie więcej niż 4 por- cje mleka.     5. Minimalna zawartość tłuszczu w mleku udostępnianym dzieciom w odniesieniu do mleka bez dodatków smako- wych, jogurtu naturalnego oraz kefiru naturalnego wynosi 1 %.     6. W szkołach, w których dzieciom wydaje się regularne posiłki, porcji mleka nie udostępnia się na przerwach lekcyj- nych, na których są wydawane takie posiłki.