t.j.
status: obowiązujący
Alternatywną metodą identyfikacji koni rasy trakeńskiej, o której mowa w art. 59 ust. 1 lit. b rozporządzenia dele- gowanego Komisji (UE) 2019/2035 z dnia 28 czerwca 2019 r. uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/429 w odniesieniu do przepisów dotyczących zakładów utrzymujących zwierzęta lądowe i wylęgarni oraz identyfikowalności niektórych utrzymywanych zwierząt lądowych i jaj wylęgowych (Dz. Urz. UE L 314 z 05.12.2019, str. 115, z późn. zm.2)), jest przeprowadzanie badania markerów genetycznych, zwanego dalej „badaniem”.
1. Badanie jest przeprowadzane przed odsadzeniem źrebięcia od matki przez laboratorium wskazane przez zwią- zek hodowców koniowatych uznany do prowadzenia księgi hodowlanej koni rasy trakeńskiej. 2. Wynik badania jest umieszczany w unikalnym dożywotnim dokumencie identyfikacyjnym, a kopia tego wyniku jest przekazywana za pomocą środków komunikacji elektronicznej przez podmiot wydający unikalny dożywotni doku- ment identyfikacyjny do komputerowej bazy danych.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 6 stycznia 2023 r.3) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: wz. A. Gembicka 1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 października 2021 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1950). 2) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 191 z 16.06.2020, str. 3, Dz. Urz. UE L 267 z 14.08.2020, str. 6, Dz. Urz. UE L 366 z 04.11.2020, str. 1 oraz Dz. Urz. UE L 438 z 08.12.2021, str. 38. 3) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 listopada 2016 r. w sprawie sposobu identyfikacji koni rasy trakeńskiej (Dz. U. poz. 1906), które zgodnie z art. 73 ust. 1 ustawy z dnia 4 listopada 2022 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt (Dz. U. poz. 2727) traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.