t.j.
status: obowiązujący
Rozporządzenie określa: 1) szczegółowy zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania poszczególnych rodzajów specjali- zacji w kategoriach produktów, o których mowa w art. 35 ust. 7 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylającego rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 (Dz. Urz. UE L 150 z 14.06.2018, str. 1, z późn. zm.2)), zwa- nego dalej „rozporządzeniem 2018/848”, w zakresie przeprowadzania kontroli urzędowej; 2) warunki i sposób przeprowadzenia egzaminu, o którym mowa w art. 14 ust. 3 pkt 1 ustawy z dnia 23 czerwca 2022 r. o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej, zwanej dalej „ustawą”, w tym jego dokumentowanie; 3) sposób powoływania i skład komisji kwalifikacyjnej oraz wymagania, jakie powinny spełniać osoby powołane w skład komisji; 4) wysokość i sposób wnoszenia opłat za przystąpienie do egzaminu, o którym mowa w art. 14 ust. 3 pkt 1 ustawy, zwanego dalej „egzaminem”, oraz wysokość wynagrodzenia członków komisji kwalifikacyjnej; 5) szczegółowe wymagania dotyczące szkoleń, o których mowa w art. 14 ust. 6 pkt 1 ustawy, w tym ich zakres i czas trwania, a także minimalną częstotliwość udziału w nich osoby, która została wpisana do rejestru inspektorów rolnic- twa ekologicznego, zwanej dalej „inspektorem rolnictwa ekologicznego”, oraz odpowiednią liczbę kontroli urzędo- wych przeprowadzanych przez inspektora rolnictwa ekologicznego, potwierdzających spełnienie obowiązku podno- szenia poziomu wiedzy, o którym mowa w art. 14 ust. 6 ustawy; 6) szczegółowe wymagania dla dokumentacji potwierdzającej odbycie szkoleń, o których mowa w art. 14 ust. 6 pkt 1 ustawy, i przeprowadzenia odpowiedniej liczby kontroli urzędowych oraz okres przechowywania tej dokumentacji.
Szczegółowy zakres zagadnień, których znajomość jest wymagana do uzyskania poszczególnych rodzajów spe- cjalizacji w kategoriach produktów, o których mowa w art. 35 ust. 7 rozporządzenia 2018/848, zwanych dalej „rodzajami specjalizacji”, jest określony w załączniku do rozporządzenia. 1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 października 2021 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1950). 2) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 270 z 29.10.2018, str. 37, Dz. Urz. UE L 305 z 26.11.2019, str. 59, Dz. Urz. UE L 87 z 23.03.2020, str. 1, Dz. Urz. UE L 381 z 13.11.2020, str. 1, Dz. Urz. UE L 402 z 01.12.2020, str. 23, Dz. Urz. UE L 439 z 29.12.2020, str. 32, Dz. Urz. UE L 7 z 11.01.2021, str. 53, Dz. Urz. UE L 60 z 22.02.2021, str. 24, Dz. Urz. UE L 133 z 20.04.2021, str. 1, Dz. Urz. UE L 151 z 03.05.2021, str. 1 i 5, Dz. Urz. UE L 204 z 10.06.2021, str. 47, Dz. Urz. UE L 222 z 22.06.2021, str. 3, Dz. Urz. UE L 318 z 09.09.2021, str. 5, Dz. Urz. UE L 334 z 22.09.2021, str. 1 oraz Dz. Urz. UE L 336 z 23.09.2021, str. 3.
1. Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwany dalej „Głównym Inspektorem”, podaje do publicznej wiadomości, na stronie internetowej administrowanej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, informację: 1) o rodzajach specjalizacji, w zakresie których będzie przeprowadzony egzamin; 2) o terminie i miejscu przeprowadzenia egzaminu. 2. Egzamin w zakresie każdego rodzaju specjalizacji jest przeprowadzany co najmniej raz w roku i odbywa się nie wcześniej niż po upływie 30 dni od dnia podania informacji, o której mowa w ust. 1. 3. Osoby zamierzające przystąpić do egzaminu przesyłają zgłoszenie do Głównego Inspektora co najmniej na 14 dni przed terminem przeprowadzenia egzaminu. 4. Zgłoszenie, o którym mowa w ust. 3, zawiera imię i nazwisko oraz numer identyfikacyjny Powszechnego Elektro- nicznego Systemu Ewidencji Ludności (numer PESEL) osoby zamierzającej przystąpić do egzaminu, jej dane do kore- spondencji oraz rodzaje specjalizacji, w zakresie których ta osoba zamierza przystąpić do egzaminu. 5. Do zgłoszenia, o którym mowa w ust. 3, dołącza się kopię dowodu opłaty za przystąpienie do egzaminu.
1. Egzamin przeprowadza komisja kwalifikacyjna powoływana przez Głównego Inspektora, w skład której wchodzi 4 członków. 2. W skład komisji kwalifikacyjnej są powoływane osoby, które mają: 1) wykształcenie wyższe; 2) wiedzę teoretyczną oraz co najmniej 3-letnie doświadczenie zawodowe w zakresie rolnictwa ekologicznego. 3. Główny Inspektor wyznacza przewodniczącego komisji kwalifikacyjnej spośród członków tej komisji.
1. Egzamin jest przeprowadzany w formie pisemnego testu mającego na celu sprawdzenie znajomości zagadnień określonych w załączniku do rozporządzenia. 2. Test, o którym mowa w ust. 1, jest testem jednokrotnego wyboru z czterema możliwymi odpowiedziami. 3. Pytania testowe są jednakowe dla osób przystępujących do egzaminu tego samego dnia w danym rodzaju specjalizacji. 4. Egzamin składa się z 30 pytań dla każdego z rodzajów specjalizacji. 5. Egzamin w odniesieniu do danego rodzaju specjalizacji trwa 60 minut. 6. Główny Inspektor opracowuje zbiór pytań testowych. 7. O wyniku egzaminu decyduje liczba punktów uzyskanych przez osobę przystępującą do egzaminu, przy czym za każdą prawidłową odpowiedź jest przyznawany 1 punkt, a za każdą nieprawidłową odpowiedź lub brak odpowiedzi – 0 punktów. 8. Warunkiem zdania egzaminu jest uzyskanie co najmniej 70% możliwych do uzyskania punktów. 9. Główny Inspektor zapewnia warunki techniczno-organizacyjne niezbędne do przeprowadzenia egzaminu.
1. Komisja kwalifikacyjna sporządza protokół przeprowadzonego egzaminu, który zawiera: 1) datę i miejsce przeprowadzenia egzaminu; 2) imiona i nazwiska członków komisji kwalifikacyjnej; 3) imię i nazwisko oraz numer PESEL osoby przystępującej do egzaminu oraz jej adres do korespondencji; 4) liczbę punktów, jaką osoba przystępująca do egzaminu uzyskała z testu, o którym mowa w § 5 ust. 1; 5) wskazanie okoliczności mających wpływ na przebieg egzaminu. 2. Przewodniczący komisji kwalifikacyjnej przekazuje Głównemu Inspektorowi protokół przeprowadzonego egza- minu niezwłocznie po weryfikacji wyników egzaminu i ich akceptacji przez komisję kwalifikacyjną. 3. Główny Inspektor: 1) informuje osobę przystępującą do egzaminu o liczbie punktów, jaką ta osoba uzyskała z testu, o którym mowa w § 5 ust. 1, niezwłocznie po otrzymaniu protokołu przeprowadzonego egzaminu, o którym mowa w ust. 1; 2) podaje imiona i nazwiska osób, które zdały egzamin, na stronie internetowej administrowanej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, niezwłocznie po otrzymaniu protokołu przeprowadzonego egzaminu, o którym mowa w ust. 1.
1. Opłata za przystąpienie do egzaminu wynosi – w przypadku przystąpienia do egzaminu w zakresie: 1) jednego rodzaju specjalizacji – 225,00 zł; 2) kilku rodzajów specjalizacji w tym samym terminie – 225,00 zł za pierwszy rodzaj specjalizacji i 75,00 zł za każdy kolejny rodzaj. 2. Opłatę, o której mowa w ust. 1, wnosi się na rachunek bankowy Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Arty- kułów Rolno-Spożywczych przed przystąpieniem do egzaminu.
Przewodniczący komisji kwalifikacyjnej za każdą osobę przystępującą do egzaminu otrzymuje wynagrodzenie w wysokości 42,00 zł, a pozostali członkowie komisji kwalifikacyjnej – 35,00 zł.
1. Szkolenie, o którym mowa w art. 14 ust. 6 pkt 1 ustawy, składa się z części teoretycznej i praktycznej. 2. Część teoretyczna szkolenia, o którym mowa w art. 14 ust. 6 pkt 1 ustawy: 1) obejmuje omówienie co najmniej: a) obowiązujących przepisów dotyczących rolnictwa ekologicznego, ze szczególnym uwzględnieniem zmian w tych przepisach, b) zagrożeń mogących powodować utratę przez produkt ekologiczny statusu produktu ekologicznego, w zależności od rodzaju specjalizacji, c) standardowych procedur kontroli stosowanych przez jednostkę certyfikującą, ze szczególnym uwzględnieniem zmian wprowadzonych w tych procedurach w roku kalendarzowym, w którym odbywa się szkolenie, d) stwierdzonych przez jednostkę certyfikującą błędów popełnionych przez inspektorów rolnictwa ekologicznego podczas przeprowadzania kontroli urzędowych, w tym mających wpływ na poprawność informacji podawanych w wykazie, o którym mowa w art. 6 ust. 1 ustawy, ze szczególnym uwzględnieniem błędów stwierdzonych w okresie od ostatniego szkolenia, e) nieprawidłowości stwierdzonych podczas przeprowadzania kontroli urzędowych u podmiotów, u których jed- nostka certyfikująca sprawdza zgodność ich działalności z przepisami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego i wydaje im certyfikat, w zależności od rodzaju specjalizacji, ze szczególnym uwzględnieniem kontroli urzędo- wych przeprowadzonych w okresie od ostatniego szkolenia, f) informacji o nieprawidłowościach stwierdzonych w ramach nadzoru, o którym mowa w art. 4 ust. 1 ustawy, przekazanych przez właściwe organy; 2) trwa co najmniej 5 godzin; 3) jest przeprowadzana przez osoby mające wiedzę lub doświadczenie zawodowe w zakresie zagadnień objętych szko- leniem, zapewniające odpowiedni poziom szkolenia. 3. Część praktyczna szkolenia, o którym mowa w art. 14 ust. 6 pkt 1 ustawy: 1) obejmuje: a) udział inspektora rolnictwa ekologicznego w przeprowadzeniu kontroli, o której mowa w art. 38 ust. 3 rozporzą- dzenia 2018/848, przy czym w zależności od rodzaju specjalizacji liczba tych kontroli wynosi co najmniej: – 3 – w przypadku specjalizacji w kategoriach produktów, o których mowa w art. 35 ust. 7 lit. a–c rozporzą- dzenia 2018/848, – 2 – w przypadku specjalizacji w kategoriach produktów, o których mowa w art. 35 ust. 7 lit. d oraz e rozpo- rządzenia 2018/848, – 1 – w przypadku specjalizacji w kategoriach produktów, o których mowa w art. 35 ust. 7 lit. f oraz g rozpo- rządzenia 2018/848, b) prezentowanie sposobów wykrywania nieprawidłowości najczęściej stwierdzanych podczas przeprowadzania kontroli urzędowej – w zależności od rodzaju specjalizacji; 2) w zakresie, o którym mowa w pkt 1: a) lit. a – jest prowadzona przez inspektora rolnictwa ekologicznego, który przeprowadził co najmniej 20 kontroli urzędowych producentów ekologicznych, b) lit. b – jest prowadzona przez osoby posiadające wiedzę oraz doświadczenie zawodowe w przeprowadzaniu kontroli urzędowej u producentów ekologicznych; 3) nie jest wymagana, jeżeli inspektor rolnictwa ekologicznego w okresie ostatnich 36 miesięcy poprzedzających dzień rozpoczęcia szkolenia przeprowadził co najmniej 10 kontroli, o których mowa w art. 38 ust. 3 rozporządzenia 2018/848. 4. Minimalna liczba kontroli urzędowych przeprowadzonych przez inspektora rolnictwa ekologicznego, potwierdza- jących spełnienie obowiązku podnoszenia poziomu wiedzy, o którym mowa w art. 14 ust. 6 pkt 2 ustawy, wynosi 10 w okresie 36 miesięcy. 5. Inspektor rolnictwa ekologicznego uczestniczy w szkoleniu co najmniej raz na 16 miesięcy.
Jednostka certyfikująca przeprowadzająca szkolenie, o którym mowa w art. 14 ust. 6 pkt 1 ustawy, przechowu- je przez 3 lata od dnia jego zakończenia: 1) listę uczestników tego szkolenia; 2) materiały, które były przekazane i prezentowane uczestnikom tego szkolenia; 3) dokumenty: a) zawierające imiona i nazwiska osób prowadzących to szkolenie oraz potwierdzające, że te osoby miały wiedzę lub doświadczenie zawodowe, b) potwierdzające spełnienie wymogu określonego w art. 14 ust. 6 pkt 1 ustawy, które zawierają listę kontroli urzę- dowych przeprowadzonych przez inspektora rolnictwa ekologicznego w okresie ostatnich 36 miesięcy poprze- dzających dzień rozpoczęcia tego szkolenia – w przypadku osób, które nie brały udziału w części praktycznej tego szkolenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.3) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: wz. R. Romanowski 3) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 kwietnia 2015 r. w sprawie nabywania uprawnień inspektora rolnictwa ekologicznego (Dz. U. poz. 742), które zgodnie z art. 41 ust. 1 ustawy z dnia 23 czerwca 2022 r. o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej (Dz. U. poz. 1370) traci moc z dniem wejścia w życie niniejsze- go rozporządzenia.
SZCZEGÓŁOWY ZAKRES ZAGADNIEŃ, KTÓRYCH ZNAJOMOŚĆ JEST WYMAGANA DO UZYSKANIA POSZCZEGÓLNYCH RODZAJÓW SPECJALIZACJI 1. Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji „nieprzetworzone rośliny i produkty roślinne, w tym nasiona i inny materiał przeznaczony do reprodukcji roślin”, obejmują przepisy dotyczące rolnictwa eko- logicznego w zakresie uprawy roślin oraz produkcji ekologicznej, a także etapów produkcji, przygotowania i dystrybucji w rozumieniu art. 3 pkt 50 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylającego rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007, zwanego dalej „rozporządzeniem 2018/848”, nieprzetworzonych produktów pochodzenia roślinnego oraz materiału przeznaczonego do reprodukcji roślin. 2. Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji „zwierzęta gospodarskie i nieprzetwo- rzone produkty pochodzenia zwierzęcego”, obejmują przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie utrzymania zwierząt oraz produkcji, a także etapów produkcji, przygotowania i dystrybucji w rozumieniu art. 3 pkt 50 rozporządzenia 2018/848 nieprzetworzonych produktów pochodzenia zwierzęcego. 3. Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji „algi i nieprzetworzone produkty akwakultury”, obejmują przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie produkcji, a także etapów produkcji, przygotowania i dystrybucji w rozumieniu art. 3 pkt 50 rozporządzenia 2018/848 alg oraz produktów akwakultury i nie- przetworzonych produktów akwakultury. 4. Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji „przetworzone produkty rolne, w tym produkty akwakultury, do wykorzystania jako żywność”, obejmują przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakre- sie przetwarzania, a także etapów produkcji, przygotowania i dystrybucji w rozumieniu art. 3 pkt 50 rozporządzenia 2018/848 produktów pochodzenia rolnego, produktów akwakultury oraz produktów wymienionych w załączniku I do rozporządzenia 2018/848. 5. Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji „pasza”, obejmują przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie wytwarzania i przetwarzania, a także etapów produkcji, przygotowania i dystrybucji w rozumieniu art. 3 pkt 50 rozporządzenia 2018/848 produktów przeznaczonych do żywienia zwierząt. 6. Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji „wino”, obejmują przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie przetwarzania, a także etapów produkcji, przygotowania i dystrybucji w rozumieniu art. 3 pkt 50 rozporządzenia 2018/848 produktów sektora wina, o którym mowa w art. 1 ust. 2 lit. l rozporządzenia Parla- mentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.). 7. Zagadnienia, których znajomość jest wymagana do uzyskania specjalizacji „inne produkty wymienione w załącz- niku I do rozporządzenia 2018/848 lub produkty nieobjęte kategoriami produktów”, o których mowa w ust. 1–6, obejmują przepisy dotyczące rolnictwa ekologicznego w zakresie produkcji i przetwarzania, a także etapów produkcji, przygotowa- nia i dystrybucji w rozumieniu art. 3 pkt 50 rozporządzenia 2018/848 produktów wymienionych w załączniku I do rozpo- rządzenia 2018/848.