t.j.
status: obowiązujący
Maksymalna ilość żywności zbywanej rocznie w ramach rolniczego handlu detalicznego do zakładów prowa- dzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego jest określona w odniesieniu do: 1) surowców pochodzenia niezwierzęcego – w załączniku nr 1 do rozporządzenia; 2) żywności pochodzenia niezwierzęcego innej niż surowce oraz żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego – w załączniku nr 2 do rozporządzenia; 3) surowców pochodzenia zwierzęcego – w załączniku nr 3 do rozporządzenia; 4) produktów pochodzenia zwierzęcego innych niż surowce – w załączniku nr 4 do rozporządzenia.
1. Podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny prowadzi i przechowuje dokumentację umożliwiającą ustalenie ilości żywności zbytej rocznie w ramach takiego handlu do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego, odrębnie za każdy rok kalendarzowy, która zawiera następujące informacje: 1) numer kolejnego wpisu; 2) datę zbycia żywności; 3) ilość i rodzaj zbytej żywności. 2. Informacje, o których mowa w ust. 1, umieszcza się w dokumentacji, o której mowa w ust. 1, niezwłocznie po do- konaniu zbycia żywności do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego. 3. Dokumentację, o której mowa w ust. 1, przechowuje się przez dwa lata, licząc od końca roku kalendarzowego, za który została sporządzona. 1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 października 2021 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1950). 2) Niniejsze rozporządzenie zostało notyfikowane Komisji Europejskiej w dniu 10 lutego 2022 r. pod numerem 2022/81/PL, zgodnie z § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie sposobu funkcjonowania krajowego systemu notyfikacji norm i aktów prawnych (Dz. U. poz. 2039 oraz z 2004 r. poz. 597), które wdraża postanowienia dyrektywy (UE) 2015/1535 Parla- mentu Europejskiego i Rady z dnia 9 września 2015 r. ustanawiającej procedurę udzielania informacji w dziedzinie przepisów tech- nicznych oraz zasad dotyczących usług społeczeństwa informacyjnego (ujednolicenie) (Dz. Urz. UE L 241 z 17.09.2015, str. 1).
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.3) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: wz. R. Bartosik 3) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania (Dz. U. poz. 2159), które zgodnie z art. 3 ustawy z dnia 15 grudnia 2021 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia prowadzenia przez rolników rolniczego handlu detalicznego (Dz. U. z 2022 r. poz. 138) traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.
W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO DO ZAKŁADÓW PROWADZĄCYCH HANDEL DETALICZNY Z PRZEZNACZENIEM DLA KONSUMENTA FINALNEGO Maksymalna ilość Nazwa surowców pochodzenia Lp. w przeliczeniu Jednostka niezwierzęcego na 1 ha uprawy1) 1 Jęczmień jary 8 tona 2 Jęczmień ozimy 9 tona 3 Gryka 2,5 tona 4 Kukurydza – ziarno 11 tona 5 Mozga kanaryjska (kanar) 1,5 tona 6 Owies jary 7 tona 7 Proso 3,5 tona 8 Pszenica orkisz jara – ziarno 4 tona 9 Pszenica orkisz ozima – ziarno 4,5 tona 10 Pszenica twarda jara 6 tona 11 Pszenica twarda ozima 6 tona 12 Pszenica zwyczajna jara 8 tona 13 Pszenica zwyczajna ozima 9,5 tona 14 Pszenżyto jare 7 tona 15 Pszenżyto ozime 9 tona 16 Żyto ozime 8 tona 17 Gorczyca biała 2 tona 18 Gorczyca sarepska 1,5 tona 19 Kminek zwyczajny 2 tona 20 Len zwyczajny 2 tona 21 Mak 1,5 tona 22 Słonecznik 3,5 tona 23 Soja 2,5 tona 24 Brukiew 60 tona 25 Rzodkiew oleista 1,5 tona 26 Ziemniak 50 tona 27 Bób 12 tona 1) Maksymalna ilość w przeliczeniu na 1 ha uprawy nie dotyczy surowców wskazanych w lp. 66, 68, 73, 74, 124, 125 i 127. W odnie- sieniu do tych surowców maksymalną ilość wskazano w przeliczeniu na kg/m2 albo w przeliczeniu na kg/m2/cykl, albo w przelicze- niu na kg/m2/rzut. 28 Brokuł 20 tona 29 Burak ćwikłowy 40 tona 30 Burak liściowy 65 tona 31 Chrzan pospolity 15 tona 32 Cebula siedmiolatka 40 tona 33 Cebula 50 tona 34 Cukinia 45 tona 35 Cykoria korzeniowa 35 tona 36 Cykoria liściowa 30 tona 37 Cykoria sałatowa 30 tona 38 Czosnek pospolity 7 tona 39 Dynia olbrzymia 55 tona 40 Dynia zwyczajna 50 tona 41 Endywia eskariola 45 tona 42 Endywia kędzierzawa 45 tona 43 Fasola wielokwiatowa 2 tona 44 Fasola zwykła karłowa 11 tona 45 Fasola zwykła tyczna 2 tona 46 Groch 8 tona 47 Jarmuż 27 tona 48 Kabaczek 50 tona 49 Kalafior 30 tona 50 Kalarepa 70 tona 51 Kapusta brukselska 7 tona 52 Kapusta głowiasta biała 75 tona 53 Kapusta głowiasta czerwona 50 tona 54 Kapusta pekińska 50 tona 55 Kapusta włoska 35 tona 56 Karczoch hiszpański (kard) 11 tona 57 Karczoch zwyczajny 11 tona 58 Kawon (arbuz) 40 tona 59 Koper włoski (fenkuł) 15 tona 60 Kukurydza cukrowa 13 tona 61 Kukurydza pękająca 6 tona 62 Marchew 70 tona 63 Melon 50 tona 64 Oberżyna 17 tona 65 Ogórek gruntowy 30 tona 66 Ogórek pod osłonami 35 kilogram na metr kwadratowy 67 Papryka słodka gruntowa 35 tona 68 Papryka słodka pod osłonami 50 kilogram na metr kwadratowy 69 Pasternak 40 tona 70 Patison 30 tona 71 Pietruszka zwyczajna 20 tona 72 Pomidor gruntowy 80 tona 73 Pomidor pod osłonami – tunel foliowy 40 kilogram na metr kwadratowy 74 Pomidor pod osłonami – szklarnia 20 kilogram na metr kwadratowy 75 Pomidor koktajlowy 45 tona 76 Por 50 tona 77 Rabarbar ogrodowy 18 tona 78 Rzodkiewka 20 tona 79 Salsefia 17 tona 80 Sałata gruntowa 30 tona 81 Seler korzeniowy 25 tona 82 Seler naciowy 60 tona 83 Skorzonera (wężymord) 20 tona 84 Szalotka 35 tona 85 Szczypiorek 30 tona 86 Szparag 5 tona 87 Szpinak 20 tona 88 Trybuła ogrodowa 1 tona 89 Agrest 14 tona 90 Aronia 15 tona 91 Borówka amerykańska 7 tona 92 Brzoskwinia 16 tona 93 Czereśnia 12 tona 94 Czarny Bez (owoce) 14 tona 95 Dzika róża (owoce) 4 tona 96 Gruszka 18 tona 97 Jabłko 25 tona 98 Orzech laskowy 2 tona 99 Malina 10 tona 100 Jeżyna 12 tona 101 Morela 16 tona 102 Morwa 4 tona 103 Pigwa pospolita 8 tona 104 Orzech włoski 3 tona 105 Porzeczka czarna 10 tona 106 Porzeczka czerwona 12 tona 107 Porzeczka biała 11 tona 108 Śliwa domowa 10 tona 109 Śliwa japońska 8 tona 110 Truskawka 14 tona 111 Poziomka 12 tona 112 Wiśnia 16 tona 113 Żurawina 6 tona 114 Tarnina 5 tona 115 Tymianek ziele 3,5 tona 116 Bazylia 3 tona 117 Melisa 4,5 tona 118 Mięta ziele 4,5 tona 119 Mięta liść 1 tona 120 Lebiodka pospolita (oregano) ziele 3 tona 121 Majeranek ogrodowy ziele 3 tona 122 Szałwia ziele 3 tona 123 Szałwia liść 1 tona 124 Pieczarka 30 kilogram na metr kwadratowy na cykl 125 Boczniak 20 kilogram na metr kwadratowy na rzut 126 Surowce pochodzenia niezwierzęcego inne tona 21 niż wymienione w lp. 1–125 127 Surowce pochodzenia niezwierzęcego kilogram na metr kwadratowy uprawiane pod osłonami inne niż 30 wymienione w lp. 1–125
ORAZ ŻYWNOŚCI ZAWIERAJĄCEJ JEDNOCZEŚNIE ŚRODKI SPOŻYWCZE POCHODZENIA NIEZWIERZĘCEGO I PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO ZBYWANEJ ROCZNIE W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO DO ZAKŁADÓW PROWADZĄCYCH HANDEL DETALICZNY Z PRZEZNACZENIEM DLA KONSUMENTA FINALNEGO Nazwa żywności pochodzenia niezwierzęcego innej niż surowce oraz żywności zawierającej Kategorie żywności Maksymalna Lp. jednocześnie środki spożywcze pochodzenia wymienionej Jednostka ilość niezwierzęcego i produkty pochodzenia w kolumnie 2 zwierzęcego 1 Przetwory z owoców soki owocowe 6700 litr dżemy 3400 kilogram owoce suszone 1600 kilogram inne 3900 kilogram lub litr 2 Przetwory z warzyw kiszonki warzywne 5000 kilogram marynaty warzywne 3400 kilogram soki warzywne 10 000 litr inne 6200 kilogram lub litr 3 Przetwory z owoców i warzyw, w tym soki 8400 kilogram lub litr 4 Przetwory z warzyw i grzybów 3400 kilogram 5 Przetwory z grzybów 200 kilogram 6 Przetwory z orzechów 700 kilogram 7 Przetwory zbożowe mąki 16 000 kilogram kasze 7300 kilogram płatki 6500 kilogram otręby 5800 kilogram inne 8900 kilogram 8 Pieczywo 15 400 kilogram 9 Pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka 2500 kilogram 10 Wyroby cukiernicze 700 kilogram 11 Przyprawy 300 kilogram 12 Koncentraty spożywcze koncentraty warzywne 2500 litr syropy owocowe 2700 litr inne 2600 litr 13 Oleje 10 000 litr 14 Gotowe posiłki (potrawy) niemięsne pierogi 2000 kilogram kopytka i kluski śląskie 4000 kilogram knedle z owocami 2900 kilogram placki ziemniaczane 4000 kilogram inne 3300 kilogram 15 Żywność, w tym gotowe posiłki (potrawy), zawierająca jednocześnie 2400 kilogram środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego1) 16 Napoje bezalkoholowe 10 000 litr 1) Do tej żywności zalicza się żywność zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego, która nie może zostać zaliczona do żywności wymienionej w lp. 1–14 i 16, z wyłączeniem napojów alkoholowych.
W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO DO ZAKŁADÓW PROWADZĄCYCH HANDEL DETALICZNY Z PRZEZNACZENIEM DLA KONSUMENTA FINALNEGO Nazwa surowców Lp. Maksymalna ilość Jednostka pochodzenia zwierzęcego 1 Mleko surowe, siara oraz mleko surowe i siara 52 000 litr 2 Surowa śmietana 10 400 litr 3 Jaja drobiu 148 200 sztuka 4 Jaja ptaków bezgrzebieniowych 800 sztuka 5 Produkty pszczele nieprzetworzone, do 5 rodzin pszczelich – 150 kilogram w tym miód, pyłek pszczeli, pierzga, do 10 rodzin pszczelich – 300 mleczko pszczele1) do 20 rodzin pszczelich – 600 do 30 rodzin pszczelich – 900 do 40 rodzin pszczelich – 1200 do 50 rodzin pszczelich – 1500 do 60 rodzin pszczelich – 1800 do 70 rodzin pszczelich – 2100 do 80 rodzin pszczelich – 2400 6 Produkty rybołówstwa żywe lub uśmiercone 1800 kilogram i niepoddane czynnościom naruszającym ich pierwotną budowę anatomiczną lub poddane czynnościom wykrwawiania, odgławiania, usuwania płetw lub patroszenia 7 Żywe ślimaki lądowe przeznaczone 1000 kilogram do spożycia przez ludzi z rodziny Helicidae, w tym z gatunków Helix pomatia2), Cornu aspersum aspersum3), Cornu aspersum maxima4), Helix lucorum, z rodziny Achatinidae, Hygromiidae lub Sphincterochilidae 1) Maksymalną ilość w odniesieniu do produktów pszczelich nieprzetworzonych określono w zależności od liczby rodzin pszczelich posiadanych przez podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny. 2) Dawniej Helix pomatia Linné. 3) Dawniej Helix aspersa Müller. 4) Dawniej Helix aspersum maxima lub Helix aspersa aspersa.
ZBYWANYCH ROCZNIE W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO DO ZAKŁADÓW PROWADZĄCYCH HANDEL DETALICZNY Z PRZEZNACZENIEM DLA KONSUMENTA FINALNEGO Nazwa produktów pochodzenia zwierzęcego Maksymalna Lp. Jednostka innych niż surowce ilość 1 Świeże mięso wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie 2300 kilogram i produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone 2 Świeże mięso drobiowe lub zajęczaków i produkowane z tego 2100 kilogram mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone 3 Świeże mięso zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach 1100 kilogram fermowych i produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone 4 Produkty mięsne 1400 kilogram 5 Wstępnie przetworzone lub przetworzone produkty rybołówstwa 3000 kilogram 6 Produkty mleczne i produkty na bazie siary 2600 kilogram 7 Produkty jajeczne 1300 kilogram 8 Pozostałe produkty pochodzenia zwierzęcego inne niż surowce, 1400 kilogram niewymienione w lp. 1–7, w tym gotowe posiłki (potrawy) z produktów pochodzenia zwierzęcego1) 1) Do produktów pochodzenia zwierzęcego innych niż surowce zalicza się produkty pochodzenia zwierzęcego, które nie mogą zostać zaliczone do tych, które są wymienione w lp. 1–7, z wyłączeniem napojów alkoholowych.