w sprawie krajowych laboratoriów referencyjnych właściwych do prowadzenia badań pasz (DU/2022/1674)

t.j.

status: obowiązujący

Rozporządzenie określa krajowe laboratoria referencyjne będące krajowymi laboratoriami referencyjnymi, o których mowa w art. 100 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, zmieniającego rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001, (WE) nr 396/2005, (WE) nr 1069/2009, (WE) nr 1107/2009, (UE) nr 1151/2012, (UE) nr 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031, rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 i (WE) nr 1099/2009 oraz dyrektywy Rady 98/58/WE, 1999/74/WE, 2007/43/WE, 2008/119/WE i 2008/120/WE, oraz uchylającego rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 854/2004 i (WE) nr 882/2004, dyrektywy Rady 89/608/EWG, 89/662/EWG, 90/425/EWG, 91/496/EWG, 96/23/WE, 96/93/WE i 97/78/WE oraz decyzję Rady 92/438/EWG (rozporządzenie w sprawie kontroli urzędowych) (Dz. Urz. UE L 95 z 07.04.2017, str. 1, z późn. zm.2)), działające w zakresie innym niż określony w przepisach o Inspekcji Weterynaryjnej.

Krajowe laboratoria referencyjne, o których mowa w § 1, właściwe dla poszczególnych rodzajów i kierunków badań pasz są określone w załączniku do rozporządzenia.

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 11 sierpnia 2022 r.3) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: wz. R. Romanowski         1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 października 2021 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1950).         2) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 137 z 24.05.2017, str. 40, Dz. Urz. UE L 82 z 25.03.2019, str. 4, Dz. Urz. UE L 317 z 09.12.2019, str. 114, Dz. Urz. UE L 321 z 12.12.2019, str. 111 oraz Dz. Urz. UE L 357 z 08.10.2021, str. 27.         3) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 czerwca 2008 r. w sprawie krajowych laboratoriów referencyjnych właściwych do prowadzenia badań pasz (Dz. U. poz. 758), które traci moc z dniem 11 sierpnia 2022 r. w związku z wejściem w życie ustawy z dnia 23 czerwca 2022 r. o zmianie ustawy o Inspekcji Wetery- naryjnej oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 1570).

Załączniki

Załącznik nr 1

Załącznik nr 1

KRAJOWE LABORATORIA REFERENCYJNE BĘDĄCE KRAJOWYMI LABORATORIAMI REFERENCYJNYMI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 100 UST. 1 ROZPORZĄDZENIA 2017/6251), DZIAŁAJĄCE W ZAKRESIE INNYM NIŻ OKREŚLONY W PRZEPISACH O INSPEKCJI WETERYNARYJNEJ, WŁAŚCIWE DLA POSZCZEGÓLNYCH RODZAJÓW I KIERUNKÓW BADAŃ PASZ Przedmiot Lp. Nazwa laboratorium Adres Kierunek badań badań 1 2 3 4 5 1 Instytut Zootechniki ul. Chmielna 2, Pasze 1. Podstawowe składniki pokarmowe, w tym: – Państwowy Instytut 20-079 Lublin 1) białko surowe metodą Kjeldahla; Badawczy Krajowe         2) białko surowe rozpuszczalne w pepsynie i kwasie Laboratorium Pasz chlorowodorowym;         3) wilgotność;         4) wilgotność olejów i tłuszczów;         5) popiół surowy;         6) popiół nierozpuszczalny w kwasie chlorowodorowym;         7) włókno surowe (włókno aNDF, ADF i ADL);         8) surowy olej i tłuszcz (skład kwasów tłuszczowych i inne parametry oceny jakości tłuszczu);         9) skrobia metodą polarymetryczną;         10) cukry;         11) laktoza;         12) wartość energetyczna pasz.     2. Składniki mineralne, w tym:         1) wapń;         2) sód;         3) potas;         4) chlorki;         5) magnez;         6) całkowita zawartość fosforu;         7) węglany.     3. Dodatki paszowe należące do kategorii:         1) dietetycznych z grup:             a) aminokwasy, ich sole i pochodne, w tym skład aminokwasowy,             b) mocznik i jego pochodne,             c) związki pierwiastków śladowych,             d) witaminy, prowitaminy i chemicznie dobrze zde- finiowane substancje o podobnym działaniu;         2) technologicznych, z wyłączeniem substancji służą- cych do kontroli zanieczyszczeń radionuklidami, kon- serwantów i dodatków do kiszonki;         1) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, zmieniające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001, (WE) nr 396/2005, (WE) nr 1069/2009, (WE) nr 1107/2009, (UE) nr 1151/2012, (UE) nr 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031, rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 i (WE) nr 1099/2009 oraz dyrektywy Rady 98/58/WE, 1999/74/WE, 2007/43/WE, 2008/119/WE i 2008/120/WE, oraz uchylające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 854/2004 i (WE) nr 882/2004, dyrektywy Rady 89/608/EWG, 89/662/EWG, 90/425/EWG, 91/496/EWG, 96/23/WE, 96/93/WE i 97/78/WE oraz decyzję Rady 92/438/EWG (rozporządzenie w sprawie kontroli urzędowych) (Dz. Urz. UE L 95 z 07.04.2017, str. 1, z późn. zm.). 1 2 3 4 5         3) zootechnicznych z grup:             a) substancji polepszających strawność,             b) substancji wpływających korzystnie na środowisko;         4) sensorycznych z grup:             a) barwników,             b) substancji aromatyzujących.     4. Obecność żywych szkodników w paszach.     5. Badanie pasz genetycznie zmodyfikowanych, zawierających soję, kukurydzę, burak cukrowy, ziemniak lub organizmy genetycznie zmodyfikowane, niewymienione w przepisach wydanych na podstawie art. 25b ust. 6 pkt 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 2021 r. poz. 306, z późn. zm.).     6. Materiały paszowe z grupy białka uzyskanego z mikroorgani- zmów.     7. Substancje niepożądane, w tym zanieczyszczenia botaniczne, fluor, azotyny.     8. Homogeniczność pasz.     9. Niepożądane zanieczyszczenia fizyczne, w tym pozostałości opakowań. 2 Instytut Ochrony ul. Władysława Pasze Pozostałości pestycydów Roślin – Państwowy Węgorka 20, Instytut Badawczy 60-318 Poznań Laboratorium Zakładu Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin