w sprawie stawek opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną (DU/2022/1672)

t.j.

status: obowiązujący

    1. Stawki opłat za wykonywanie przez Inspekcję Weterynaryjną czynności, o których mowa w art. 31 ust. 1 pkt 1–12 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej, zwanej dalej „ustawą”, są określone w załączniku nr 1 do rozpo- rządzenia.     2. Stawki opłat za wykonywanie przez Inspekcję Weterynaryjną czynności polegających na badaniach próbek, o któ- rych mowa w art. 31 ust. 1 pkt 13 ustawy, są określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia.     3. W przypadku wykonywania czynności polegających na badaniach próbek, o których mowa w art. 31 ust. 1 pkt 13 ustawy, innych niż czynności wskazane w załączniku nr 2 do rozporządzenia opłatę pobiera się w wysokości opłaty za badania zbliżone pod względem zużycia odczynników i pracochłonności.

W przypadku gdy w tym samym zakładzie sprawowano jednocześnie nadzór, o którym mowa w poz. 9 i 10 załącznika nr 1 do rozporządzenia, minimalną opłatę w wysokości 112,80 zł pobiera się raz, jeżeli suma należnych opłat za ten nadzór jest niższa od tej kwoty.

Stawki opłat określone w załącznikach nr 1 i 2 do rozporządzenia, z wyłączeniem stawek określonych w poz. 3 załącznika nr 1 do rozporządzenia, w przypadku gdy czynności będące podstawą naliczenia tych opłat są wykonywane:         1) między godzinami 22.00 a 6.00 – podwyższa się o 15%;         2) w dni ustawowo wolne od pracy i soboty – podwyższa się o 20%.

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 11 sierpnia 2022 r.2) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: wz. R. Romanowski         1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 października 2021 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1950).         2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 grudnia 2006 r. w sprawie sposobu ustalania i wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, sposobu i miejsc pobierania tych opłat oraz sposobu przekazywania informacji w tym zakresie Komisji Europejskiej (Dz. U. z 2013 r. poz. 388), które traci moc z dniem 11 sierpnia 2022 r. w związku z wejściem w życie ustawy z dnia 23 czerwca 2022 r. o zmianie ustawy o Inspekcji Weterynaryjnej oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 1570).

Załączniki

Załącznik nr 1

STAWKI OPŁAT ZA WYKONYWANIE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ CZYNNOŚCI,

O KTÓRYCH MOWA W ART. 31 UST. 1 PKT 1–12 USTAWY Z DNIA 29 STYCZNIA 2004 R. O INSPEKCJI WETERYNARYJNEJ Poz. Rodzaj czynności Opłata w zł 1 Kontrola zwierząt przeznaczonych do wywozu, handlu lub przemieszczania w celach niehandlowych albo umieszczenia na rynku krajowym:         1) trwająca nie dłużej niż godzinę; 112,80         2) trwająca dłużej niż godzinę:             a) za pierwszą godzinę, 112,80             b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny. 14,10 2 Kontrola produktów przeznaczonych do wywozu, handlu albo umieszczenia na rynku krajowym:         1) trwająca nie dłużej niż godzinę; 112,80         2) trwająca dłużej niż godzinę:             a) za pierwszą godzinę, 112,80             b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny. 14,10 3 Przeprowadzenie kontroli urzędowych i wykonywanie innych czynności urzędowych w przypadkach, o których mowa w art. 47 ust. 1 lit. a, b oraz d–f i art. 65 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, zmieniającego rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001, (WE) nr 396/2005, (WE) nr 1069/2009, (WE) nr 1107/2009, (UE) nr 1151/2012, (UE) nr 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031, rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 i (WE) nr 1099/2009 oraz dyrektywy Rady 98/58/WE, 1999/74/WE, 2007/43/WE, 2008/119/WE i 2008/120/WE, oraz uchylającego rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 854/2004 i (WE) nr 882/2004, dyrektywy Rady 89/608/EWG, 89/662/EWG, 90/425/EWG, 91/496/EWG, 96/23/WE, 96/93/WE i 97/78/WE oraz decyzję Rady 92/438/EWG (rozporządzenie w sprawie kontroli urzędowych) (Dz. Urz. UE L 95 z 07.04.2017, str. 1, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem 2017/625” – za przesyłkę:         1) materiału biologicznego; 56,40         2) słomy i siana; 169,20         3) produktów złożonych:             a) o wadze do 6 ton, 143,41             b) o wadze powyżej 6 ton; 369,98         4) pasz i pasz leczniczych niezawierających materiałów pochodzących z tkanek zwierząt. 169,20 4 Przeprowadzenie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych w przypadku zwierząt 56,40 określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 48 lit. b rozporządzenia 2017/625 – za przesyłkę. 5 Nadzór nad przeprowadzeniem uboju zwierząt – za:         1) sztukę bydła i zwierzę gospodarskie nieparzystokopytne, 16,6991         2) świnię, 4,5645         3) owcę lub kozę, 8,00         4) sztukę drobiu niebędącego dzikim ptakiem, o którym mowa w pkt 8, 0,0430         5) ptaka bezgrzebieniowego, 13,2144         6) zajęczaka, 0,1086         7) zwierzę kopytne dzikie utrzymywane w warunkach fermowych, 57,4861         8) dzikiego ptaka nieuznawanego za zwierzę gospodarskie, ale który jest utrzymywany tak 0,0369 jak zwierzęta gospodarskie, z wyłączeniem ptaków bezgrzebieniowych – z tym że opłata za czynności, o których mowa w pkt 1–8, nie może być niższa niż: 112,80 6 Oględziny tusz zwierząt łownych, o których mowa w ust. 1.5 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm. – Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 853/2004”, wraz z ewentualnym badaniem narządów wewnętrznych i badaniem na obecność włośni:         1) trwające nie dłużej niż godzinę; 112,80         2) trwające dłużej niż godzinę:             a) za pierwszą godzinę, 112,80             b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny. 14,10 7 Badanie mięsa zwierząt łownych, o których mowa w ust. 1.5 załącznika I do rozporządzenia nr 853/2004:         1) trwające nie dłużej niż godzinę; 112,80         2) trwające dłużej niż godzinę:             a) za pierwszą godzinę, 112,80             b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny. 14,10 8 Nadzór nad rozbiorem mięsa – za tonę mięsa wprowadzanego do zakładu 6,00 – z tym że opłata nie może być niższa niż: 112,80 9 Nadzór nad produkcją mięsa mielonego, surowych wyrobów mięsnych, mięsa oddzielonego 6,00 mechanicznie oraz produktów mięsnych – za tonę wprowadzanych do zakładu mięsa lub produktów mięsnych – z tym że opłata nie może być niższa niż: 112,80 10 Nadzór nad porcjowaniem, pakowaniem i przepakowywaniem mięsa, mięsa mielonego, 6,00 surowych wyrobów mięsnych, mięsa oddzielonego mechanicznie oraz produktów mięsnych – za tonę mięsa – z tym że opłata nie może być niższa niż: 112,80 11 Nadzór nad:         1) punktami odbioru mleka:             a) trwający nie dłużej niż godzinę, 112,80             b) trwający dłużej niż godzinę: – za pierwszą godzinę, 112,80 – za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny, 14,10         2) przetwórstwem mleka – za tonę produktów wprowadzonych do zakładu 0,0033 – z tym że opłata za czynności, o których mowa w pkt 1 i 2, nie może być niższa niż: 112,80 12 Nadzór nad przetwórstwem, pakowaniem i przepakowywaniem jaj konsumpcyjnych oraz 0,0520 przetwórstwem, pakowaniem lub przepakowywaniem produktów jajecznych – za tonę jaj konsumpcyjnych i produktów jajecznych wprowadzonych do zakładu – z tym że opłata nie może być niższa niż: 112,80 13 Nadzór nad pozyskiwaniem, obróbką lub przechowywaniem materiału biologicznego, jaj wylęgowych drobiu lub jaj i gamet przeznaczonych do celów hodowlanych:         1) trwający nie dłużej niż godzinę; 112,80         2) trwający dłużej niż godzinę:             a) za pierwszą godzinę, 112,80             b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny. 14,10 14 Nadzór nad pozyskiwaniem, składowaniem lub przetwarzaniem produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych:         1) trwający nie dłużej niż godzinę; 112,80         2) trwający dłużej niż godzinę:             a) za pierwszą godzinę, 112,80             b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny. 14,10 15 Nadzór nad obrotem zwierzętami, pośrednictwem w tym obrocie i przewozem zwierząt, a także nadzór nad miejscami gromadzenia, skupu lub sprzedaży zwierząt, punktami kontroli, targowiskami oraz wystawami, pokazami lub konkursami zwierząt:         1) trwający nie dłużej niż godzinę; 112,80         2) trwający dłużej niż godzinę:             a) za pierwszą godzinę, 112,80             b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny. 14,10 16 Nadzór nad wyładowywaniem albo pierwszą sprzedażą produktów rybołówstwa ze statków rybackich:         1) do 50 ton – za tonę, 3,86         2) powyżej 50 ton:             a) za pierwsze 50 ton, 193,00             b) za każdą następną tonę 1,93 – z tym że opłata za czynności, o których mowa w pkt 1 i 2, nie może być niższa niż: 112,80 17 Nadzór nad obróbką lub przetwórstwem ryb, skorupiaków, mięczaków i żab lub produktów 3,86 pochodzących z ryb, skorupiaków, mięczaków i żab oraz nadzór nad wyładowywaniem produktów rybołówstwa ze statków przetwórni – za tonę produktów wprowadzanych do zakładu lub wyładowywanych ze statku przetwórni – z tym że opłata nie może być niższa niż: 112,80 18 Nadzór nad przechowywaniem mięsa, mięsa mielonego, surowych wyrobów mięsnych, mięsa oddzielonego mechanicznie, produktów mięsnych, produktów mlecznych, jaj konsumpcyjnych, produktów jajecznych, ryb, skorupiaków, mięczaków i żab oraz produktów pochodzących z ryb, skorupiaków, mięczaków i żab:         1) trwający nie dłużej niż godzinę; 112,80         2) trwający dłużej niż godzinę:             a) za pierwszą godzinę, 112,80             b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny. 14,10 19 Nadzór nad działalnością związaną ze sprzedażą bezpośrednią:         1) trwający nie dłużej niż 2 godziny; 42,30         2) trwający dłużej niż 2 godziny:             a) za pierwsze 2 godziny, 42,30             b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie 2 godzin. 3,53 20 Nadzór nad wytwarzaniem, wprowadzaniem do obrotu i transportem pasz i pasz leczniczych 112,80 przeznaczonych do obrotu oraz nad warunkami przechowywania lub sprzedaży tych pasz:         1) trwający nie dłużej niż godzinę; 112,80         2) trwający dłużej niż godzinę:             a) za pierwszą godzinę, 112,80             b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny. 14,10 21 Nadzór nad prowadzeniem działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej:         1) trwający nie dłużej niż 2 godziny; 42,30         2) trwający dłużej niż 2 godziny:             a) za 2 godziny, 42,30             b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie 2 godzin. 3,53 22 Nadzór nad porcjowaniem, pakowaniem i przepakowywaniem miodu:         1) trwający nie dłużej niż godzinę; 112,80         2) trwający dłużej niż godzinę:             a) za pierwszą godzinę, 112,80             b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny. 14,10 23 Nadzór nad produkcją żywności znajdującej się w rolniczym handlu detalicznym:         1) trwający nie dłużej niż 2 godziny; 42,30         2) trwający dłużej niż 2 godziny:             a) za 2 godziny, 42,30             b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie 2 godzin. 3,53 24 Nadzór nad obrotem hurtowym produktami leczniczymi weterynaryjnymi prowadzonym w hurtowniach farmaceutycznych tych produktów:         1) trwający nie dłużej niż godzinę; 112,80         2) trwający dłużej niż godzinę:             a) za pierwszą godzinę, 112,80             b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny. 14,10 25 Nadzór nad obrotem detalicznym produktami leczniczymi weterynaryjnymi prowadzonym w zakładach leczniczych dla zwierząt oraz nad ilością produktów leczniczych weterynaryjnych stosowanych w tych zakładach:         1) trwający nie dłużej niż godzinę; 112,80         2) trwający dłużej niż godzinę:             a) za pierwszą godzinę, 112,80             b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny. 14,10 26 Nadzór nad obrotem detalicznym produktami leczniczymi weterynaryjnymi, które są wydawane bez przepisu lekarza, sprawowanym u przedsiębiorców prowadzących działalność w tym zakresie po zgłoszeniu wojewódzkiemu lekarzowi weterynarii:         1) trwający nie dłużej niż godzinę; 112,80         2) trwający dłużej niż godzinę:             a) za pierwszą godzinę, 112,80             b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny. 14,10 27 Nadzór nad produkcją wysoko rafinowanego siarczanu chondroityny, kwasu hialuronowego, innych produktów z hydrolizowanych cząstek, chitozanu, glukozaminy, podpuszczki, karuku i aminokwasów:         1) trwający nie dłużej niż godzinę; 112,80         2) trwający dłużej niż godzinę:             a) za pierwszą godzinę, 112,80             b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny. 14,10 28 Nadzór nad produkcją żelatyny i kolagenu – za tonę surowca do produkcji 2,2715 – z tym że opłata nie może być niższa niż: 112,80 29 Kontrola statku rybackiego, w tym statku chłodni, statku zamrażalni i statku przetwórni – 112,80 za każdą rozpoczętą godzinę nadzoru. 30 Złożenie wniosku o wydanie decyzji, o której mowa w art. 25a ust. 3 ustawy z dnia 195,14 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 2021 r. poz. 306, z późn. zm.). 31 Złożenie wniosku o wydanie zatwierdzenia, o którym mowa w art. 15 ust. 2 ustawy z dnia 63,82 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2022 r. poz. 572). 32 Złożenie wniosku o zatwierdzenie projektu technologicznego, o którym mowa w art. 19 ust. 1 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2020 r. poz. 1753, z późn. zm.):         1) zakładu przetwórstwa mleka, w którym maksymalna tygodniowa zdolność produkcyjna 129,48 ma wynosić nie więcej niż 5 ton;         2) zakładu pakowania, o którym mowa w ust. 5.4 załącznika I do rozporządzenia nr 853/2004, 129,48 w którym maksymalna tygodniowa zdolność produkcyjna ma wynosić nie więcej niż 5 ton;         3) punktu skupu mleka; 129,48         4) zakładu innego niż zakłady określone w pkt 1–3. 587,95 33 Złożenie wniosku, o którym mowa w art. 21 ust. 1 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego, o zatwierdzenie:         1) rzeźni, w której maksymalna tygodniowa zdolność produkcyjna wynosi powyżej: 1088,82             a) 20 jednostek przeliczeniowych, o których mowa w art. 32 ust. 3 pkt 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej, zwierząt gospodarskich kopytnych lub kopytnych zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych,             b) 3000 sztuk drobiu,             c) 100 sztuk ptaków bezgrzebieniowych,             d) 3000 sztuk zajęczaków, nutrii, dzikiego ptactwa nieuznawanego za zwierzęta gospodarskie, ale które jest utrzymywane tak jak zwierzęta gospodarskie, z wyłączeniem ptaków bezgrzebieniowych;         2) zakładu rozbioru mięsa, zakładu obróbki dziczyzny, zakładu mielenia mięsa, zakładu 1088,82 produkującego surowe wyroby mięsne, zakładu mechanicznego odkostniania mięsa, a także zakładu przetwórstwa mięsa, w których maksymalna tygodniowa zdolność produkcyjna ma wynosić powyżej 5 ton mięsa bez kości lub równoważną ilość mięsa z kością;         3) zakładu zajmującego się świeżymi rybami, zakładu przetwórstwa produktów 1088,82 rybołówstwa, zakładu mechanicznego odkostniania produktów rybołówstwa oraz zakładu wysyłki i zakładu oczyszczania żywych mięczaków dwuskorupowych, w których maksymalna tygodniowa zdolność produkcyjna ma wynosić powyżej 5 ton;         4) zakładu przetwarzającego żelatynę i kolagen; 1088,82         5) zakładu innego niż zakłady określone w pkt 1–4. 366,66 34 Złożenie wniosku o nadanie zakładowi uprawnienia, o którym mowa w art. 21a ust. 1 365,66 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego. 35 Złożenie wniosku, o którym mowa w art. 20 ust. 2 ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach 169,20 (Dz. U. z 2021 r. poz. 278, z późn. zm.). 36 Złożenie wniosku o wydanie pozwolenia weterynaryjnego na przywóz przesyłki:         1) zwierząt zawierającej:             a) do 100 gatunków zwierząt, 173,90             b) od 101 do 300 gatunków zwierząt, 408,90             c) powyżej 300 gatunków zwierząt; 761,40         2) próbek badawczych i diagnostycznych zawierających uboczne produkty pochodzenia 544,71 zwierzęcego lub produkty pochodne;         3) innych produktów niż produkty określone w pkt 2. 112,80 37 Złożenie wniosku o wydanie świadectwa zatwierdzenia środka transportu przeznaczonego 300,00 do długotrwałego transportu zwierząt. 38 Wydanie decyzji, o której mowa w art. 35 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego 112,80 i Rady (UE) nr 576/2013 z dnia 12 czerwca 2013 r. w sprawie przemieszczania o charakterze niehandlowym zwierząt domowych oraz uchylającego rozporządzenie (WE) nr 998/2003 (Dz. Urz. UE L 178 z 28.06.2013, str. 1). 39 Kontrola urzędowa, o której mowa w art. 79 ust. 2 lit. b rozporządzenia 2017/625. 436,16 40 Kontrola urzędowa, o której mowa w art. 79 ust. 2 lit. c rozporządzenia 2017/625:         1) rzeźni; 351,88         2) zakładu rozbioru mięsa, zakładu obróbki dziczyzny, zakładu mielenia mięsa, zakładu produkującego surowe wyroby mięsne, zakładu mechanicznego odkostniania mięsa i zakładu przetwórstwa mięsa;         3) zakładu zajmującego się świeżymi rybami, zakładu przetwórstwa produktów rybołówstwa, zakładu mechanicznego odkostniania produktów rybołówstwa oraz zakładu wysyłki i zakładu oczyszczania żywych mięczaków dwuskorupowych;         4) zakładu przetwórstwa mleka;         5) zakładu pakowania jaj;         6) zakładu produkcji jaj płynnych i zakładu przetwórstwa jaj;         7) innego zakładu zatwierdzonego;         8) zakładu, który podlega rejestracji zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1, z późn. zm. – Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319), z wyłączeniem ferm jaj konsumpcyjnych, podmiotu prowadzącego rolniczy handel detaliczny lub podmiotu prowadzącego sprzedaż bezpośrednią;         9) zakładu prowadzącego działalność w zakresie pasz; 154,54         10) zakładu prowadzącego działalność w zakresie ubocznych produktów pochodzenia 165,15 zwierzęcego lub produktów pochodnych;         11) działalności polegającej na obrocie zwierzętami, pośrednictwie w tym obrocie lub 178,15 skupie zwierząt, działalności polegającej na przewozie zwierząt, a także kontrola miejsc gromadzenia zwierząt, punktu kontroli, targowiska;         12) centrum pozyskiwania i przechowywania nasienia, zespołu pozyskiwania i produkcji 167,57 zarodków, punktu kopulacyjnego;         13) zakładu drobiu; 348,14         14) schroniska dla zwierząt; 169,50         15) miejsca chowu lub hodowli zwierząt akwakultury; 188,13         16) miejsca chowu lub hodowli zwierząt dzikich utrzymywanych jak zwierzęta 200,28 gospodarskie, w tym jeleniowatych;         17) gospodarstwa utrzymującego zwierzęta gospodarskie w celu wprowadzania tych zwierząt lub produktów z tych zwierząt lub od tych zwierząt na rynek – w przypadku gospodarstwa utrzymującego:             a) drób, 221,05             b) bydło, 205,83             c) świnie, 172,87             d) pozostałe zwierzęta; 212,71         18) obrotu produktami leczniczymi weterynaryjnymi lub ilości stosowanych produktów 645,44 leczniczych weterynaryjnych;         19) wytwarzania lub wprowadzania do obrotu pasz leczniczych lub produktów pośrednich 645,44 lub dystrybucji pasz leczniczych;         20) inne kontrole urzędowe niż kontrole określone w pkt 1–19. 112,80 41 Kontrola oczyszczania lub odkażania środków transportu używanych do przewozu zwierząt 57,14 gospodarskich powracających na terytorium Unii Europejskiej z państw trzecich – nakazanych w przepisach wydanych na podstawie art. 47 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2020 r. poz. 1421, z późn. zm.). 42 Kontrola środków transportu, o których mowa w art. 44 ust. 4 lit. a rozporządzenia 2017/625. 57,14

Załącznik nr 2

STAWKI OPŁAT ZA WYKONYWANIE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ CZYNNOŚCI POLEGAJĄCYCH

NA BADANIACH PRÓBEK, O KTÓRYCH MOWA W ART. 31 UST. 1 PKT 13 USTAWY Z DNIA 29 STYCZNIA 2004 R. O INSPEKCJI WETERYNARYJNEJ Poz. Rodzaj badania Opłata w zł 1 Badania żywności:         1) badanie mikrobiologiczne produktów pochodzenia zwierzęcego; 149,60         2) badanie chemiczne żywności pochodzenia zwierzęcego. 434,28 2 Badania zwierząt:         1) badanie histopatologiczne; 145,78         2) badanie sekcyjne zwierzęcia:             a) psów i innych dużych ssaków, 248,16             b) innych zwierząt niewymienionych w lit. a; 46,53         3) oznaczanie antybiotykooporności szczepu bakteryjnego; 62,04         4) badanie mikrobiologiczne materiału klinicznego pochodzącego od zwierząt 77,55 (bez antybiogramu);         5) badanie parazytologiczne; 63,32         6) badanie techniką PCR (badanie puli); 93,06         7) badanie metodą hodowli komórkowej; 308,58         8) badanie metodą immunodyfuzji; 62,04         9) badanie metodą ELISA pobranych próbek podczas jednego próbkobrania:             a) nie więcej niż dwóch próbek, 40,00             b) trzeciej i każdej następnej próbki – za próbkę; 18,61         10) badanie metodą OWD. 104,73 3 Badania pasz, ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych:         1) liczba Enterobacteriaceae; 91,27         2) obecność pałeczek Salmonella spp.; 92,57         3) obecność przetworzonego białka zwierzęcego; 217,33         4) ogólna liczba drobnoustrojów tlenowych; 76,12         5) wilgotność i zawartość innych substancji lotnych; 147,99         6) zawartość azotu – zawartość białka ogólnego z obliczeń; 227,14         7) zawartość popiołu surowego; 158,29         8) zawartość tłuszczu surowego; 198,06         9) liczba Clostridium perfringens; 55,20         10) obecność kokcydiostatyki – monenzyna, salinomycyna, narazyna; 157,23         11) obecność substancji przeciwbakteryjnych; 155,10         12) obecność DNA modyfikacji genetycznych; 60,63         13) ekstrakcja DNA roślinnego; 305,37         14) ocena homogeniczności (jednorodności) mieszanek paszowych na podstawie badania 496,32 stopnia wymieszania wybranego składnika;         15) oznaczanie zawartości włókna surowego; 310,20         16) makroelementy – zawartość wapnia (Ca), potasu (K), magnezu (Mg) i sodu (Na); 341,22         17) zawartość fosforu (P); 328,01         18) mikroelementy – zawartość manganu (Mn), miedzi (Cu), żelaza (Fe) i cynku (Zn); 288,49         19) metale toksyczne – zawartość:             a) rtęci (Hg), 162,03             b) kadmu (Cd), ołowiu (Pb), 236,34             c) arsenu (As); 473,93         20) zawartość kobaltu (Co); 232,10         21) zawartość molibdenu (Mo); 232,10         22) zawartość selenu (Se); 486,57         23) zawartość azotynów; 178,03         24) zawartość fipronilu; 168,14         25) oznaczanie pestycydów; 1239,77         26) zawartość mykotoksyn; 398,62         27) zawartość mocznika; 272,98         28) obecność niedozwolonych antybiotykowych stymulatorów wzrostu; 162,37         29) obecność beztlenowych laseczek przetrwalnikujących w 0,0001 g [N]. 100,07