w sprawie sposobu ustalania weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego (DU/2022/1640)

t.j.

status: obowiązujący

    1. Weterynaryjny numer identyfikacyjny nadawany zakładom wpisanym do rejestru, o którym mowa w art. 20 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego, składa się z cyfr, z których:         1) pierwsza i druga oznaczają symbol województwa nadany województwom w sposób określony w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 15 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad prowadzenia, stosowania i udostępniania krajowego rejestru urzędowego podziału terytorialnego kraju oraz związanych z tym obowiązków organów admini- stracji rządowej i jednostek samorządu terytorialnego (Dz. U. poz. 1031, z późn. zm.2));         2) trzecia i czwarta oznaczają symbol powiatu nadany powiatom danego województwa w sposób określony w rozpo- rządzeniu, o którym mowa w pkt 1;         3) piąta i szósta oznaczają symbol określający zakres i rodzaj działalności prowadzonej w zakładzie:             a) produkującym lub wprowadzającym na rynek produkty pochodzenia zwierzęcego,             b) prowadzącym rolniczy handel detaliczny produktami pochodzenia zwierzęcego lub żywnością zawierającą jedno- cześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego;         4) siódma i następne informują o kolejności podejmowania w danym powiecie działalności w zakresie:             a) produkcji lub wprowadzania na rynek produktów pochodzenia zwierzęcego,             b) rolniczego handlu detalicznego produktami pochodzenia zwierzęcego lub żywnością zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego.     2. Po upływie 5 lat od dnia wykreślenia zakładu z rejestru, o którym mowa w art. 20 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego, z wyłączeniem zakładów zatwierdzonych zgodnie z art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szcze- gólne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004,         1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 października 2021 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1950).         2) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2000 r. poz. 161, z 2001 r. poz. 100 i 1840, z 2002 r. poz. 1459, z 2003 r. poz. 2022, z 2004 r. poz. 2535, z 2005 r. poz. 1706, z 2006 r. poz. 246 i 1577, z 2007 r. poz. 1386, z 2008 r. poz. 1358, z 2009 r. poz. 1559, z 2010 r. poz. 1727, z 2012 r. poz. 403 i 1389, z 2013 r. poz. 1585, z 2014 r. poz. 1829, z 2015 r. poz. 2266, z 2016 r. poz. 1916, z 2017 r. poz. 2248, z 2018 r. poz. 717, z 2019 r. poz. 339, z 2020 r. poz. 629 i 2260 oraz z 2021 r. poz. 2434. str. 55, z późn. zm.3) – Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14), w tym zakładów zatwierdzonych korzystających z krajowych środków dostosowujących, o których mowa w art. 13 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1, z późn. zm.4) – Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319) lub w art. 10 ust. 3 rozporządzenia nr 853/2004, przy ustalaniu weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego cyfry, o których mowa w ust. 1 pkt 4, można wykorzystać ponownie.

Wykaz symboli określających zakres i rodzaj działalności prowadzonej w zakładzie:         1) produkującym lub wprowadzającym na rynek produkty pochodzenia zwierzęcego,         2) prowadzącym rolniczy handel detaliczny produktami pochodzenia zwierzęcego lub żywnością zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego – stanowi załącznik do rozporządzenia.

Jeżeli w zakładzie prowadzi się więcej niż jeden z rodzajów działalności w zakresie produkcji produktów po- chodzenia zwierzęcego, powiatowy lekarz weterynarii w weterynaryjnym numerze identyfikacyjnym nadawanym takiemu zakładowi wskazuje symbol określający rodzaj działalności podstawowej prowadzonej przez ten zakład.

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 11 sierpnia 2022 r.5) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: wz. R. Romanowski         3) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 338 z 22.12.2005, str. 27, Dz. Urz. UE L 338 z 22.12.2005, str. 83, Dz. Urz. UE L 320 z 18.11.2006, str. 1, Dz. Urz. UE L 363 z 20.12.2006, str. 1, Dz. Urz. UE L 281 z 25.10.2007, str. 8, Dz. Urz. UE L 277 z 18.10.2008, str. 8, Dz. Urz. UE L 87 z 31.03.2009, str. 109, Dz. Urz. UE L 178 z 09.07.2009, str. 25, Dz. Urz. UE L 314 z 01.12.2009, str. 8, Dz. Urz. UE L 159 z 25.06.2010, str. 18, Dz. Urz. UE L 46 z 19.02.2011, str. 14, Dz. Urz. UE L 327 z 09.12.2011, str. 39, Dz. Urz. UE L 8 z 12.01.2012, str. 29, Dz. Urz. UE L 158 z 10.06.2013, str. 1, Dz. Urz. UE L 160 z 12.06.2013, str. 15, Dz. Urz. UE L 220 z 17.08.2013, str. 14, Dz. Urz. UE L 69 z 08.03.2014, str. 95, Dz. Urz. UE L 175 z 14.06.2014, str. 6, Dz. Urz. UE L 307 z 28.10.2014, str. 28, Dz. Urz. UE L 67 z 12.03.2016, str. 22, Dz. Urz. UE L 144 z 07.06.2017, str. 37, Dz. Urz. UE L 285 z 01.11.2017, str. 3, Dz. Urz. UE L 285 z 01.11.2017, str. 10, Dz. Urz. UE L 45 z 17.02.2018, str. 47, Dz. Urz. UE L 197 z 03.08.2018, str. 15, Dz. Urz. UE L 239 z 24.09.2018, str. 41, Dz. Urz. UE L 42 z 13.02.2019, str. 35, Dz. Urz. UE L 43 z 14.02.2019, str. 39, Dz. Urz. UE L 43 z 14.02.2019, str. 40, Dz. Urz. UE L 43 z 14.02.2019, str. 42, Dz. Urz. UE L 43 z 14.02.2019, str. 43, Dz. Urz. UE L 43 z 14.02.2019, str. 44, Dz. Urz. UE L 43 z 14.02.2019, str. 45, Dz. Urz. UE L 43 z 14.02.2019, str. 46, Dz. Urz. UE L 198 z 25.07.2019, str. 241, Dz. Urz. UE L 434 z 23.12.2020, str. 10, Dz. Urz. UE L 297 z 20.08.2021, str. 1 oraz Dz. Urz. UE L 357 z 08.10.2021, str. 27.         4) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 153 z 12.06.2008, str. 42, Dz. Urz. UE L 277 z 18.10.2008, str. 7, Dz. Urz. UE L 87 z 31.03.2009, str. 109, Dz. Urz. UE L 160 z 12.06.2013, str. 19, Dz. Urz. UE L 222 z 17.08.2016, str. 114 oraz Dz. Urz. UE L 74 z 04.03.2021, str. 3.         5) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 grudnia 2016 r. w sprawie sposobu ustalania weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego (Dz. U. poz. 2161), które traci moc z dniem 11 sierpnia 2022 r. w związku z wejściem w życie ustawy z dnia 23 czerwca 2022 r. o zmianie ustawy o Inspekcji Weterynaryjnej oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 1570).

Załączniki

Załącznik nr 1

Załącznik nr 1

WYKAZ SYMBOLI OKREŚLAJĄCYCH ZAKRES I RODZAJ DZIAŁALNOŚCI PROWADZONEJ W ZAKŁADZIE 01 – ubój (zwierzęta gospodarskie kopytne, zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych, z wyłączeniem zajęczaków); 02 – ubój, rozbiór i przetwórstwo (zwierzęta gospodarskie kopytne, zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych, z wyłączeniem zajęczaków); 03 – rozbiór i przetwórstwo (zwierzęta gospodarskie kopytne, zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych, z wyłączeniem zajęczaków); 04 – ubój (drób); 05 – ubój, rozbiór i przetwórstwo (drób, zajęczaki); 06 – rozbiór i przetwórstwo (drób, zajęczaki); 07 – przetwórstwo (zwierzęta łowne); 08 – ubój (zajęczaki); 09 – przetwórstwo (skorupiaki, mięczaki); 10 – prowadzenie punktu skupu (zwierzęta łowne); 11 – prowadzenie chłodni składowej; 12 – obróbka jelit, pęcherzy i żołądków; 13 – prowadzenie fermy pozyskującej jaja konsumpcyjne; 15 – przetwórstwo jaj lub produkcja płynnej masy jajecznej; 16 – przetwórstwo mleka; 17 – statek rybacki, statek zamrażalnia, statek przetwórnia, statek chłodnia, prowadzenie działalności w zakresie produkcji ryb, skorupiaków lub mięczaków; 18 – przetwórstwo (ryby); 35 – rolniczy handel detaliczny produktami pochodzenia zwierzęcego lub żywnością zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego; 36 – prowadzenie działalności w zakładzie zatwierdzonym korzystającym z krajowych środków dostosowujących, o których mowa w art. 13 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych lub w art. 10 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europej- skiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego, w zakresie konstrukcji, rozplanowania i wyposażenia zakładu; 37 – prowadzenie gospodarstwa, na którego terenie dokonuje się uboju zwierząt pochodzących z innych gospodarstw w celu pozyskania mięsa na użytek własny; 38 – ubój i rozbiór (zwierzęta gospodarskie kopytne, zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych, z wyłączeniem zajęczaków); 39 – ubój i rozbiór (drób, zajęczaki); 40 – przetwórstwo (zwierzęta gospodarskie kopytne, zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych, z wyłączeniem zajęczaków, zwierzęta łowne, drób); 41 – przetwórstwo (drób, zajęczaki); 42 – rozbiór (zwierzęta gospodarskie kopytne, zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych, z wyłączeniem zajęczaków); 43 – rozbiór (drób, zajęczaki); 52 – prowadzenie produkcji podstawowej przez koła łowieckie; 53 – transport produktów pochodzenia zwierzęcego, z wyłączeniem mleka; 54 – przechowywanie lub transport mleka; 55 – przetwórstwo innych produktów pochodzenia zwierzęcego; 56 – sprzedaż bezpośrednia; 57 – hurtowy lub detaliczny skup lub sprzedaż produktów rybołówstwa w bazach rybackich na lądzie, rynki hurtowe i aukcje produktów rybołówstwa; 58 – prowadzenie punktu odbioru jaj; 59 – pakowanie jaj; 60 – inne; 72 – prowadzenie działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej; 73 – sprzedaż bezpośrednia i prowadzenie działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej; 94 – obrót produktami pochodzenia zwierzęcego lub pośrednictwo w tym obrocie, z wyłączeniem obrotu prowadzonego w ramach produkcji.