w sprawie wzoru sprawozdania o marnowanej żywności oraz wzoru zbiorczego sprawozdania o marnowanej żywności (DU/2020/2246)

t.j.

status: obowiązujący

Określa się:         1) wzór sprawozdania o marnowanej żywności, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia;         2) wzór zbiorczego sprawozdania o marnowanej żywności, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia.

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2021 r. Minister Klimatu i Środowiska: M. Kurtyka         1) Minister Klimatu i Środowiska kieruje działem administracji rządowej – klimat, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 6 października 2020 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Klimatu i Środowiska (Dz. U. poz. 1720 i 2004). Załączniki do rozporządzenia

Załączniki

Załącznik nr 1

Załącznik nr 1

Ministrai Ś Krodloiwmisakat uz d in iaŚ 5r goruddoniwa 2i0s2k0 ar. (zpoz. 2246) dnia 5 grudnia 2020 r. (poz. …) Załącznik nr 1 Załącznik nr 1 WZÓR WZÓR Adresat: SPRAWOZDANIE WOJEWÓDZKI FUNDUSZ OCHRONY O MARNOWANEJ ŻYWNOŚCI ŚRODOWISKA I GOSPODARKI WODNEJ ZA …….. R. W1) …………………………... I. Dane sprzedawcy żywności Imię i nazwisko2) / nazwa podmiotu Powierzchnia sprzedaży3) (m2) Adres miejsca zamieszkania2) / adres siedziby Województwo Miejscowość Kod pocztowy Ulica Nr domu Nr lokalu NIP4) REGON5) II. Dane dotyczące całkowitej masy marnowanej żywności oraz wysokości opłaty za marnowanie żywności A. Całkowita B. Wysokość C. Koszty D. Koszty E. Wysokość F. Wysokość masa marnowanej opłaty poniesione wykonania należnej opłaty wpłaconej żywności6) (kg) za marnowanie na kampanie umowy, o które opłaty6), 10), 11) (zł) na rachunek żywności6), 7) (zł) edukacyjno- pomniejszono bankowy -informacyjne, opłatę6), 9) (zł) wojewódzkiego o które funduszu ochrony pomniejszono środowiska opłatę6), 8) (zł) i gospodarki wodnej6), 12) (zł) III. Dane osoby wypełniającej sprawozdanie Imię Nazwisko Telefon służbowy5) Faks służbowy5) E-mail służbowy5) Data Podpis Ob j aśn i e ni a :         1) Wojewódzki fundusz ochrony środowiska i gospodarki wodnej właściwy ze względu na miejsce prowadzenia działalności w zakresie sprzedaży żywności.         2) W przypadku osoby fizycznej. W przypadku prowadzenia działalności w ramach zarządu sukcesyjnego przedsiębiorstwem osoby fizycznej należy wpisać dane dotyczące działalności z dodatkowym oznaczeniem „w spadku”. darowaniu przestrzennym (Dz. U. z 2020 r. poz. 293, z późn. zm.).         4) Jeżeli posiada. W przypadku prowadzenia działalności w ramach zarządu sukcesyj nego przedsiębiorstwem osoby fizycznej należy wpisać NIP zmarłego przedsiębiorcy.         5) Jeżeli posiada.         6) Z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.         7) Wysokość opłaty za marnowanie żywności oblicza się następująco:  za 2020 r.: 80% x A x 0,1 zł = B  dla lat kolejnych: 90% x A x 0,1 zł = B gdzie: A – oznacza masę marnowanej żywności (kg), B – oznacza wysokość opłaty za marnowanie żywności (zł).         8) Zgodnie z art. 5 ust. 4 ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności (Dz. U. z 2020 r. poz. 1645) opłatę pomniejsza się o koszty poniesione przez sprzedawcę żywności na prowadzone kampanie edukacyjno-informacyjne, o których mowa w art. 4 tej ustawy. Stosownie do art. 4 ust. 3 wymie- nionej ustawy na kampanie można przeznaczyć nie więcej niż 20% środków pochodzących z opłaty.         9) Zgodnie z art. 5 ust. 5 ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności opłatę pomniejsza się o poniesione przez sprzedawcę żywności koszty wykonania umowy, o której mowa w art. 3 ust. 1 tej ustawy, w szczególności koszty transportu i dystrybucji żywności.         10) Wysokość należnej opłaty za marnowanie żywności oblicza się następująco: B – (C+D) = E gdzie: B – oznacza wysokość opłaty za marnowanie żywności (zł), C – oznacza koszty na kampanie edukacyjno-informacyjne, o które pomniejszono opłatę za marnowanie żywności (zł); koszty, o które pomniejszono opłatę za marnowanie żywności, mogą wynosić maksymal- nie 20% wysokości opłaty za marnowanie żywności (B), D – oznacza koszty wykonania umowy, w szczególności koszty transportu i dystrybucji żywności, o które pomniejszono opłatę za marnowanie żywności (zł), E – oznacza wysokość należnej opłaty za marnowanie żywności (zł).         11) Zgodnie z art. 5 ust. 9 ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności w przypadku, gdy wysokość całej opłaty nie przekracza 300 zł, opłaty nie wnosi się.         12) Zgodnie z art. 5 ust. 8 ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności w przypadku niezawarcia umowy, o której mowa w art. 3 ust. 1 tej ustawy, sprzedawca żywności wnosi, w terminie okreś- lonym w art. 5 ust. 7 tej ustawy, należną opłatę na rachunek bankowy wojewódzkiego funduszu ochrony środowiska i gospodarki wodnej na terenie województwa, w którym znajduje się siedziba sprzedawcy żywności. Środki pochodzące z opłaty są przeznaczane na działania w zakresie przeciwdziałania marnowaniu żywności. W przypadku wpłacenia należnej opłaty organizacji pozarządowej podmiot wpisuje w danej kolum- nie wartość „0”. ZałącznikZ anłrąc 2znik nr 2 WZÓR WZÓR Wojewódzki Fundusz Adresat: ZBIORCZE SPRAWOZDANIE Ochrony Środowiska Główny Inspektor O MARNOWANEJ ŻYWNOŚCI i Gospodarki Wodnej Ochrony Środowiska ZA ….... R. w1) ………………….. I. Całkowita masa marnowanej żywności przez sprzedawców żywności2) (kg) II. Całkowita wysokość należnej opłaty za marnowanie żywności2) (zł) III. Wysokość opłaty wpłaconej do wojewódzkiego funduszu ochrony środowiska i gospodarki wodnej2) (zł) IV. Wykaz sprzedawców żywności, którzy złożyli sprawozdanie3) Imię i nazwisko4) / Powierzchnia Kod Nr domu / Lp. Miejscowość Ulica NIP6) REGON7) nazwa sprzedaży5) pocztowy nr lokalu podmiotu 1 2 3 V. Dane osoby wypełniającej sprawozdanie Imię Nazwisko Telefon służbowy7) Faks służbowy7) E-mail służbowy7) Data Podpis Ob j aśn i e ni a :         1) Wojewódzki fundusz ochrony środowiska i gospodarki wodnej właściwy ze względu na miejsce prowadzenia działalności w zakresie sprzedaży żywności.         2) Z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.         3) Na podstawie rocznych sprawozdań o marnowanej żywności złożonych zgodnie z art. 8 ust. 1 ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności (Dz. U. z 2020 r. poz. 1645).         4) W przypadku osoby fizycznej. W przypadku prowadzenia działalności w ramach zarządu sukcesyjnego przedsiębiorstwem osoby fizycznej należy wpisać dane dotyczące działalności z dodatkowym oznaczeniem „w spadku”.         5) Powierzchnia sprzedaży w rozumieniu art. 2 pkt 19 ustawy z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospo - darowaniu przestrzennym (Dz. U. z 2020 r. poz. 293, z późn. zm.).         6) Jeżeli posiada. W przypadku prowadzenia działalności w ramach zarządu sukcesyjnego przedsiębiorstwem osoby fizycznej należy wpisać NIP zmarłego przedsiębiorcy.         7) Jeżeli posiada.